Медия без
политическа реклама

Комитите и селянките на Калина Тасева населяват "Квадрат 500"

Националната галерия за пръв път организира представяне на голямата българска художничка

02 Апр. 2024
"Яне Сандански", 1973, РИМ - Благоевград.
"Яне Сандански", 1973, РИМ - Благоевград.

Националната галерия представя - за пръв път - изложба на именитата художничка Калина Тасева (1927-2022) в своя филиал "Квадрат 500". Откриването е в петък, 5 април, от 18.00 ч. Куратор на експозицията е д-р Боряна Вълчанова.

Калина Тасева се нарежда сред големите имена в панорамата на българското изобразително изкуство. Тя започва творческия си път през 50-те години на миналия век в много трудна социокултурна среда, в най-натоварения с идеологически догми период за българското изкуство. Създадените от нея творби обаче не се влияят от конюнктурни художествени тенденции, характеризират се с многопластовост, с мащабно и комплексно мислене, с висок професионализъм. Със силната си творческа изява, като предизвикателство към времето, в което живее, Калина Тасева утвърждава авторитета си и налага яркото си присъствие в българската живопис.

Централно място в творчеството й до 80-те заемат голямоформатните, многофигурни композиции от близката ѝ историческа реалност и с възрожденска тематика. С пластична сила и емоционалност са изградени образите на македонските въстаници, революционери и хайдути, на жени, облечени в груби селски дрехи. Лицата са драматични, сурови и вглъбени. Формите в по-ранните произведения са по-декоративни, линията е ясна и категорична, а в по-късните – експресивна и динамична.

Значителен дял в наследството на художничката заема портретът. Модели най-често са били близки приятели, колеги и интелектуалци. Чрез статичните пози и съзерцателните състояния е пресъздаден сложният им вътрешен свят. Обстановката и приглушената светлина допринасят за търсеното психологическо въздействие.

Калина Тасева разгръща цялата си живописна мощ в пейзажния жанр и натюрморта, които може би най-пълно разкриват артистичната ѝ дарба. Лиричните настроения на природата се проявяват в поредица платна от 90-те нататък. С оригинална чувствителност, личен почерк и изявена емоционална сила художничката търси поетичното звучене на колорита.

В изложбата са включени произведения от фондовете на НХГ, СГХГ, галериите в Благоевград, Велико Търново, Варна, Габрово, Добрич, Казанлък, Пазарджик, Русе, Сливен и Ямбол, от архива на наследниците на Калина Тасева и от частни колекции. В рамките на изложбата ще бъде показан и филмът на БНТ "Калина и комитите" (2016).

Творбите ѝ могат да бъдат разгледани в "Квадрат 500" до 23 юни.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата