Медия без
политическа реклама

Кокимото опъва въже между звяра и Свръхчовека на Ницше

Провокативният художник Калоян Илиев открива изложба в галерия „Ко-оп“ на 1 април

27 Март 2024
Калоян Илиев-Кокимото
Артистът работи с готов визуален материал, който интерпретира по свой начин за целите на изкуството.

„Свръхчовека на Кокимото“ се нарича новата изложба, която провокативният художник Калоян Илиев-Кокимото ще представи от 1 до 27 април в галерия „Ко-оп“ на столичната улица „Триадица“ 5.

“Ако от човека се премахнат всички натрупали се през десетилетията предубеждения, искрени неразбирания и преднамерени фалшификации, всички политически и идеологически напластявания (доколкото това е възможно) и се направи опит идеята на Ницше за свръхчовека да бъде извлечена неподправена (също доколкото е възможно), тогава Свръхчовекът ще се представи така: Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато. Човекът е мост, а не цел. Човекът е въже, опънато между звяра и Свръхчовека – въже над пропаст“, коментира Калоян Илиев-Кокимото.

Нашият визуален артист интерпретира мисълта на немския философ идеалист Ницше (1844-1908), че човек е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато (из неговия труд "Тъй рече Заратустра"). В същото време Кокимото отговаря на идеала от друга максима на философа, за щастие – без последната част: „Аз обичам този, който иска да твори, надмогвайки себе си, и така погива“...

„Надявам се личната ми посока на интерпретация по тази тема да бъде разбрана, защото навсякъде, където проникне учението на Ницше, навсякъде, където намери достъп великата му и своеобразна личност, той неизбежно ще привлича и ще отблъсква едновременно, но винаги ще дава своя принос за развитието и оформянето на индивидуалността“, споделя още художникът.

Калоян Илиев-Кокимото е роден през 1979 г. във Варна. Живее и работи във Варна и София. Той е завършил своето художествено образование във Факултета по изобразителни изкуства към университета "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново, магистърска степен – специалност "Графика" (2007), и е след това е специализирал в графичния департамент на Академията за изящни изкуства "Владислав Стремински" в град Лодз, Полша (2008).

Кокимото е реализирал над 35 самостоятелни изложби в България, Белгия и Дания. Участвал е в близо 200 общи изложби, фестивали за съвременно изкуство, ануалета, биеналета и триеналета на рисунката, графиката и колажа.
Лауреат е на 15 награди за графика, екслибрис, рисунка и живопис. Произведенията му са в 19 колекции в България, Турция, Сърбия, Румъния, Италия, Испания, Полша, Белгия, Холандия, Дания, Уругвай, Тайланд, Япония и Китай.

За своето изкуство Кокимото казва: „В произведенията си пресъздавам взаимоотношенията между мен и хората в условията на манипулирана реалност. Необикновените и помрачени светове, които представям в графики, рисунки, колажи, фотографии и инсталации, са плод както на моите спомени, така и на творчески инвенции“. В много от произведенията проличава интересът му към различни социални проблеми. Новият световен ред, ролята на съвременните икони в обществото и отношението към животните са само някои от темите, които многократно могат да се открият в неговите работи. „Минавайки от религия през политика, до ежедневните абсурдни ситуации, аз се интересувам и от по-често срещани емоционални и умствени състояния като нарцисизъм, копнеж за любов и красота“, отбелязва художникът. Той работи с вече съществуващ визуален материал, който „ Разказвам историите си по нов начин, като насочвам вниманието към някои конкретни аспекти на сюжета и така описвам отново своите преживявания, но този път като зрител“, обяснява Калоян Илиев-Кокимото


 

Още по темата