Медия без
политическа реклама

Калин Врачански е номиниран за „Златен кукерикон“

Голямата награда за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев се присъжда на Теди Москов

22 Февр. 2024
Калин Врачански в "Комедия за тенори".
ДТ Никола Вапцаров - Благоевград
Калин Врачански в "Комедия за тенори".

Калин Врачански – един от отличните български актьори от поколението в разцвета на своите творчески сили, най-сетне получи отдавна заслужена номинация. Тя е „Златен кукерикон“ за най-добра мъжка комедийна роля, след множество създадени от него силни комедийни, драматични и трагедийни образи. Театралните награди за постижения в хумора и сатирата ще бъдат връчени за пореден път на 7 април като жест на внимание от страна на трупата на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ към колегите артисти, които развиват жанровете комедия и сатира на сцената.

Калин Врачански е забелязан в превъплъщенията му като Бепо и Тито Мерели в постановката „Комедия за тенори“ от Кен Лудвиг с режисьор Асен Блатечки в ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград. Редом с него е номиниран Михаил Милчев, впечатляващ в ролята на Роко – умореният от изискванията на средата елитен хирург, разочарован съпруг и разбиращ баща в спектакъла „Перфектни непознати“ от Паоло Дженовезе с режисьор Стайко Мурджев в театър „София“. Третият номинант е Васил Витанов за героя му Рачко Прадлев в постановката „Елате ни вижте“ от Кирил Топалов, режисьор Владлен Александров, ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен, и ролите му в „Крали Марко – последната балканска легенда“ от Владимир Левчев с режисьор Анастасия Събева в ДТ „Сава Огнянов“ – Русе.

Номинирани за най-добра женска комедийна роля са Илина Михайлова за Лили Ванеси в мюзикъла „Целуни ме, Кейт“ от Коул Портър с режисьор Александър Текелиев в Музикалния театър, Каталин Старейшинска като Паци от „Хайде да се трепаме“, авторски спектакъл на Теди Москов в МГТ „Зад канала“, и Светлана Бонин за представянето й в „Монолози за вагината“ от Ева Енслър, постановка на Стоян Радев и театър „Бонини“.

В категорията „Млада надежда“ са номинирани Елица Костова и Павел Емилов за авторския им спектакъл „Първият дневник“ по текстове на Марк Твен в Сити Марк арт център, Пепа Николова за ролята на Елена в „Летните оси ни хапят даже през ноември“ от Иван Вирипаев с режисьор Павло Гатилов в ДТ „Адриана Будевска“ – Бургас, и Ростислав Панков за изявите му в „Крали Марко – последната балканска легенда“.

Наградата „Златен кукерикон 2024“ за режисура ще си оспорват Николай Гундеров за постановката „Специалист по гафове“ от Франсис Вебер в ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово, Петринел Гочев с „Гимнастика за бременни“ от Здрава Каменова в ДКТ – Враца, и Стоян Радев с „Монолози за вагината“.

„Целуни ме, Кейт“ и „Монолози за вагината“ са номинирани в категорията за най-добър комедиен спектакъл, където компания им прави „Онзи, другият Ню Йорк“, авторски спектакъл на Ванина Кондова за „Леванти Студиос“.

На отишлия си неотдавна голям наш режисьор Борислав Чакринов се присъжда извънредна награда за значим принос в развитието на Сливенския драматичен театър, театър „София“, Сатиричния театър, Народния театър, за създаването на Малък градски театър „Зад канала“ и дългогодишното успешно ръководене на Бургаския драматичен театър. Именно последният и Чакринов лично активно захранваха през годините с нови и нови успешни имена номинациите и наградите „Златен кукерикон“.

Наградата за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев тази година се присъжда на режисьора Теди (Стефан) Москов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата