Quantcast
Как Лувърът преодоля 70% спад на посетителите през 2020 | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Как Лувърът преодоля 70% спад на посетителите през 2020

203
 EPA/BGNES
Лувърът на 6 юли 2020 г., първият работен ден след четиримесечното затваряне през пролетта.

Лувърът, най-големият музей в света, е претърпял спад в броя на посетителите с над 70 процента през миналата година заради мерките срещу Covid-19, (съобщава сайтът France24. Постъпленията са намалели с над 90 милиона евро в сравнение с 2019 година.

От Лувъра, който беше затворен за шест месеца по време на блокирането, отбелязват, че посетителите през 2020 г. са намалели до 2,7 милиона — от 9,6 милиона през 2019-а и 10,2 милиона през рекордната за музея 2018 г.

 

Ситуацията се влоши допълнително 

заради почти спрелите през обикновено най-натоварения летен сезон посещения на чужденци, особено от Съединените щати, Китай, Япония и Бразилия (където също имат тежки проблеми с коронавируса). Предишните години гостите от тези страни съставляваха три четвърти от общите посещения.

За щастие голямата изложба по случай 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи успя да ограничи донякъде щетите, която привлече 1,1 милиона посетители и завърши преди първото френско излизане в карантина през пролетта.

Лувърът също така използва затварянето, за да увеличи дигиталните си посещения. Броят на онлайн абонатите се е увеличил с над един милион от 2019-а до 9,3 милиона, а уебсайтът louvre.fr регистрира над 21 милиона посещения.

Музеят намери и


нови начини за набиране на пари,

включително със световното разпространение на документалния филм "Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи". А благотворителната акция "Оферта за Лувъра" е събрала 2,4 милиона евро чрез търг на произведения на живи художници и „преживявания веднъж в живота“ - като „интимни моменти“ насаме с „Мона Лиза“, вечеря на свещи, частни турове и други подобни изживявания, които обикновено не могат да се купят с пари.

Концертът на диджея-композитор Дейвид Гета навръх Нова година, привлякъл 16 милиона онлайн зрители, също ще допринесе за набирането на средства за музея, въпреки че по-голямата част от приходите е предназначена за други благотворителни каузи  

В края на миналата седмица френското правителство съобщи, че през изминалата година приходите от туризъм са спаднали до 89 милиарда евро, което е с 41 процента (или 61 милиарда) по-малко отколкото през 2019 г. Министърът на туризма Жан-Батист Лемоан определи годишния недостиг като "шок", но заяви, че Франция - световната туристическа дестинация номер 1 - е преживяла Covid-19 относително добре.

"Франция е по-устойчива от други световни дестинации —  каза той пред France Televison — благодарение на посетителите от съседни страни и французите, които почиват у дома“.

А от 30 октомври Лувърът отново е затворен до второ нареждане. 

Ключови думи:

Лувър, Франция, пандемия
Все още няма коментари

Още

Ясен е графикът за връщане на учениците в клас

25.01.2021

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

14241 6
САЩ отново ще забранят влизането на граждани от Европа

25.01.2021

2117 6
За 56% от българите кабинетът не се справя с епидемията

22.01.2021

1651 39

Влез или се регистрирай за да коментираш