Quantcast

Медия без
политическа реклама

Изложба на първия син предизвиква етична дилема в Белия дом

Картините на младия живописец Хънтър Байдън се продават за по 500 000 долара

13 Юли 2021
Berges Gallery
Една от картините на Хънтър Байдън, които предизвикват неудобни въпроси с цените си — 75 000 долара за графиките, по $ 500 000 за живописта.

Хънтър Байдън, синът на американския президент, ще прави изложби в Лос Анджелис и Ню Йорк тази есен. През последните години той е отделял все повече време на любимото си занимание - рисуването, и вече смята да се издържа като художник. Но предстоящият търг на картините му създава потенциални проблеми - главно заради цените между 75 000 и 500 000 долара.  А ако не беше син на Джо Байдън? - пита Washington Post. 

В кратката биография на Хънтър, публикувана на уебсайта на галерия „Джордж Бърджис“, бащата-президент на художника не е споменат, а самият той е наречен „адвокат по професия, решил да се отдаде на творчеството“. „С масло, акрил, туш и думи Байдън създава уникално преживяване, което се превръща в негова запазена марка“, се казва за неговия артистичен стил.

Някои изкуствоведи похвалиха работата на Байдън младши,

но други специалисти споделят, че обявените цени им изглеждат неразумни за автор, който работи професионално едва отскоро. Марк Строс, собственик на галерия в Манхатън, заяви, че дилърите от висок клас "никога няма да започнат с такива цени" за новодошъл, които досега не е излагал свои произведения на пазара.

„За да оправдае цени на това ниво, авторът трябва да има подходяща биография — казва той. — Задавам прости въпроси: колко добър е той като художник, какъв е неговият потенциал и опит? Въз основа на отговорите цените на Хънтър Байдън биха били доста различни. От друга страна, с име като Х. Байдън може и да има купувачи."

И добавя: „Мисля, че работите му не са никак лоши. Но между „никак лоши“ и „удивителни“ има цяла пропаст“.

Други не бяха толкова щедри на похвали

Скот Индрисек, бивш главен редактор на сп. Modern Painters и зам.шеф на платформата за онлайн продажба на изкуство Арти, нарече стила му „хотелска естетика“. „Не мога да си представя по-безлично изкуство — нещо средно между компютърен скрийнсейвър и намерена в Гугъл абстракция от средата на века. Ако искаше работата му да бъде съдена по чисто художествените ѝ качества, би трябвало да се подписва с нещо различно от Байдън — примерно Хънтър Уилсън“, добавя Индрисек.

Самиян Байдън младши сподели своите възгледи за изкуството в скорошно интервю. "Не рисувам под напора на чувства или емоции - считам ги за краткотрайни - каза той. - За мен рисуването е по-скоро опит за разкриване на универсалната истина, както я виждам." В миналото той е признавал, че изкуството му позволява да се бори с лоши навици и зависимости, но сега той обяви, че вече си поставя „по-далечни цели“.

Досега Хънтър беше

обвиняван в транзакции от името на баща си, а сега намери ново призвание в поле, където произведенията нямат фиксирана цена. Но критиките срещу етичната страна на изложбата се засилиха, когато бе обявено, че служители на Белия дом са изготвили споразумение, според което собственикът на галерията сам ще определя цените на картините и ще пази в пълна тайна, дори от самия художник, цялата информация - включително потенциални предложения и имена на купувачи. 

„Това е наистина лоша идея — казва Ричард Пейнтър, бивш главен съветник по етика при президента Джордж Буш от 2005 до 2007 г.  — Първата реакция на много хора ще бъде: да, той печели от факта, че е син на президента, и иска да спечели повече пари. Защото това са невероятно високи цени“. Пейнтър допусна, че картините могат да бъдат закупени от чужди правителства чрез подставени лица или лобисти, търсещи благоволението на Белия дом. 

„Като не знаем кой плаща за тези картини, не можем да знаем и дали някой не си купува достъп до Белия дом“, казва и Уолтър Шауб, който от 2013 до 2017 г. оглавява Службата за етика по времето на Барак Обама. „Тези хора по същество плащат за фамилията на Хънтър Байдън".

Още по темата