Медия без
политическа реклама

Изложба на Кольо Карамфилов вдъхновява творческо ателие за деца

То ще се състои на 21 март в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

17 Март 2024
С изложбата на Кольо Карамфилов децата ще бъдат въведени в първите тънкости на изобразителното изкуство.
Национална галерия
С изложбата на Кольо Карамфилов децата ще бъдат въведени в първите тънкости на изобразителното изкуство.

От Националната галерия канят малките любители на изобразителното изкуство от 7 до 14 години на изложбата на художника Кольо Карамфилов “Отвъд човека“ в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, която ще бъде придружена и с творческо ателие.

Кой е Кольо Карамфилов и защо е възприеман като „една неуправляема стихия, един вулкан, един двигател с вътрешно горене“? Отговорите децата ще открият по време на ателието, посветено на художника. То ще се състои в четвъртък, 21 март, от 16.00 до 17.30 ч. в САМСИ на бул. „Черни връх“ 2 в столицата. Достъпът за участие на прохождащите живописци и скулптори е 2 лева.

В изложбата са включени непоказвани и малко известни творби на Кольо Карамфилов, в които водещ е повтарящият се мотив на човека, превърнат в символ, знак на автора и изкуството му.

Образователното ателие ще завърши с творческa част.

Николай Карамфилов, по-известен като Кольо Карамфилов (1963-2014), е живописец, график и скулптор, но е работил и в жанрове на визуалните изкуства като пърформанс, арт инсталации, фотография  и интериорен дизайн.

Роден е на 7 декември 1963 г. в Пловдив. През 1982 г. завършва сценография в Средното художествено училище в родния си град. Още като съвсем млад е приет за член на СБХ и печели няколко награди. През 1989 г. създава авангардната група „Ръб“ и е един от идеолозите на артистичната организация, наред с изкуствоведа Димитър Грозданов, Албена Михайлова, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Моника Роменска, Надя Генова, Румен Жеков.

По-късно, през 1995 г., създава група „Диско 95“ с друг член на „Ръб“, Димитър Митовски. През 2010 г. започва проекта „Мерси“ със Стефан Божков. През 2008 г. създава галерия U.P.A.R.K. в Пловдив.

Като сценограф Карамфилов е работил с режисьорите Петринел Гочев, Андрей Жолдак (Украйна), Димитър Еленов, Лиза Шопова (неговата втора съпруга). В киното е бил художник на филмите „Хълмът на боровинките“ на Александър Морфов, „Пазачът на мъртвите“ на Илиян Симеонов, „Аве“ на Константин Божанов. Режисьор и сценарист е на късометражния филм „Казабланка“, с който печели наградата на Jameson за късометражно кино на „София филм фест 2014“.

От 1983 г. до преждевременната си кончина през 2014 г. Кольо Карамфилов прави над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина – в Германия, Япония, Русия, Полша, Австрия, Франция.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата