Медия без
политическа реклама

Ирина Иванова хвърля артистичен "Поглед към София"

01 Апр. 2024
Ирина Иванова, "Град"
Ирина Иванова, "Град"

Своя "Поглед към София" в живопис представя младата художничка Ирина Иванова. Изложбата ѝ се открива утре, 2 април, от 18:30 часа в столичната галерия "Контраст".

"Тези платна ни разкриват София, градът, който до болка ни е уж познат, но от един нов ракурс с много лица... 

Онзи град, който не е нито апокалиптичното чудовище, прокълнато от поетите, нито пустинята където бродиш, за да намериш оазисите на някакъв смисъл на своето съществуване. По-скоро това е пространство, гъсто населено и трудно проходимо като гора, но не Димчо Дебеляновата гора от рада за вечни истини. Тези криволици и тези перипетии израстват по пътя ни естествени и непреодолими каквито са нашите собствени преживявания и комплекси, мигновени или колебливи озарения криволичещи мисли без ясен край, но понякога жестоки и безапелационни", пише за нейните творби изкуствоведката Розалина Пепеланова. Ирина Иванова ни представя образа на София не като шоу, а като повод за сериозни размишления, казва още тя. 

Ирина Иванова е родена на 14 февруари 1989 година в Бургас, но живее и твори в София. Завършва Националната художествена академия при проф. Божидар Бояджиев и гл. ас. д-р. Юлиан Станкулов. Преди това (2012 г.) завършва Великотърновския университет, факултет по изобразително изкуство. Член на Съюза на Българските художници и международна асоциация за пластични изкуства АИАП (ЮНЕСКО) от 2020 година. 

Участник в редица сборни изложби. Произведения на художничката се намират в Музейната сбирка на НХА, частни колекции в България, САЩ, Мароко, ЮАР, Англия.

Изложбата ѝ "Поглед към София" ще остане в "Контраст" до 21 април.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата