Медия без
политическа реклама

„Хамлет“ на Ованес Торосян дава старт на Нощта на театрите

В късно токшоу любими артисти ще говорят със зрителите за актуалните събития на сцената, за думите, фантазията и любовта

09 Ноем. 2023
11-ата Нощ на театрите ще предложи десетки интригуващи събития в 14 града.
11-ата Нощ на театрите ще предложи десетки интригуващи събития в 14 града.

Нощта на театрите за 11-а поредна година ще празнува театралното изкуство в България и на 18 ноември ще отвори вратите на сценичните пространства към сърцата на зрителите. Програмата събира многобройни събития в различни театрални жанрове в 14 града – София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик, Ловеч и Сливен.

Символичното начало на Нощта ще бъде поставено в 19 ч. в петък (17 ноември) в Плевен – на Голяма сцена в Драматичния театър, с едно от най-емблематичните му заглавия: „Хамлет“ на режисьора Ованес Торосян.

Нощта на 18 ноември ще започне от сутринта с детски представления в повечето от градовете, които се включват в инициативата. В Народния театър „Иван Вазов“ ще има няколко фен-разходки в потайностите на първата ни сцена с гидове – любими актьори от трупата. Представления ще се играят на всички сцени в театъра в различни часове: предпремиера на „Боже мой“ – моноспектакъл на Христо Мутафчиев (13.00 ч.), „Контрабасът“ с Валентин Ганев (16.00 ч.), „Хага“ на Галин Стоев (19.00 ч.) и „Великденско вино“ с Владо Пенев (22.00 ч.). След края на всички представления ще се проведат вдъхновяващи срещи-разговори на творческите екипи със зрителите.

И Софийската опера и балет ще отвори вратите си за тур зад кулисите (11.30 и 14.00 ч.), като включването е с предварителни записвания и до изчерпване на местата. А вечерта ще е посветена на оперното представление „Ариадна на Наксос“. По традиция Театър-лаборатория „Алма Алтер“ предлага програма с вход свободен. Премиерно заглавие ще има и в Музикалния театър – мюзикълът „Целуни ме, Кейт“, най-хитовото произведение на Коул Портър, играно повече от 1000 пъти на Бродуей. 

Представления в стандартен и нестандартен час в София ще има и в още десетки локации, сред които са Младежкият театър „Николай Бинев“, Малък градски театър „Зад Канала“, театър „Възраждане“, Театрална работилница „Сфумато“, Национален студентски дом, Нов театър НДК, I am Studio, сцена „Дерида“, Куклен театър НАТФИЗ, Университетски театър НБУ, камерна сцена „Сълза и смях“, кинотеатър „Влайкова“, Theatro, Дом на културата „Средец“ и др.

Точно в 12 ч. на 18 ноември ще започне и откритото студио LIVE CAM “Под властта на театъра всяка роля е различно царство“, което ще се излъчва на живо от покрива на HYATT Regency във фейсбук страницата на Нощта, за да е достъпно за почитателите на Мелпомена в България и по света. Тази година нощно-театралното talk show ще предложи интересни разговори с вълнуващи гости в няколко тематични панела: за „Хага“ и театъра, който „говори“ за актуални събития (с Галин Стоев, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Радина Кърджилова), за думите в театъра (с Явор Гърдев, Теодора Духовникова и Захари Бахаров), за въображението, което трансформира света (с Владимир Карамазов и включване от Маргейт, Великобритания, на Chef Aлександър Таралежков и от Пловдив – на драматурга Александър Секулов), за любовта (с участието на Яна Борисова, Владимир Михайлов, Мартин Димитров, Боряна Братоева), за младите в театъра (с Деян Донков, Антон Угринов, Ованес Торосян и Константин Еленков) и т.н.

Две чуждестранни представления гостуват в центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ по случай Нощта на театрите – the end/Краят (18 ноември, 19.30 ч.) на артистичното дуо Bertrand Lesca и Nasi Voutsas е трогателен и забавен разказ за настоящата климатична катастрофа. The Beginning/Началото (19 ноември, 19.30 ч.) пък е алтернативна танцова пиеса за началата: на шоу, на връзки, на трудни периоди…  

Няколко късни представления в София ще зарадват почитателите на по-нестандартните часове за театър – всички започват в 22.00 ч.: в кино „Люмиер“ – „Това не го казвай“ със Захари Бахаров и Теодора Духовникова, в театър „Възраждане“ – „Ентъртеймънт“ с реж. проф. Иван Добчев, концерт на живо в „Алма Алтер“.

Целодневна ще е театралната програма във Варна, а в Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ ще има премиера танцово-театралният спектакъл „Свръхчовек“ по музиката на „Пролетно тайнство“ от Стравински и философията на Ницше. Режисьор е Васил Зафирчев от Северна Македония, а текстът е на Сашо Димоски. На 18 ноември в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, ще има детско представление, уъркшоп, изложба и вечерен спектакъл, а в Благоевград ще бъдат представени „Неволята“, „Метаморфози“ по Овидий с режисьор Стайко Мурджев и концерт на актьорите от Драматичен театър „Никола Вапцаров“ и музикално училище „Престо“. В Русе ще има stand-up comedy night, а в Симитли по традиция всички постановки ще са с вход свободен.

Всичко актуално можете да следите в официалния сайт, във Фейсбук, Инстаграм и Viber Community-то на инициативата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата