Медия без
политическа реклама

Hallelujah на Ленард Коен не е за Доналд Тръмп

Наследниците на канадския поет-композитор предлагат друга, по-походяща песен на американския президент

29 Авг. 2020
Снимка EPA/BGNES
Ленард Коен (1934-2016)

Ленард Коен умря през 2016 г., ден пред Доналд Тръмп да бъде официално обявен за победител в президентските избори. Съответно в четвъртък му бе спестен и финала на Републиканския конгрес - под звуците на неговата песен „Алилуя“, червени фойерверки изписват в небето думата „Тръмп“, пише изданието Forward. 

Почитателите на Коен с право са ядосани от това, което смятат за посмъртно малтретиране на поета-композитор. Легионите в социалните мрежи посочиха иронията - Тръмп, който симулира благочестие, като използва песен с религиозно звучащо заглавие, очевидно няма представа, че текстът разказва за провалена връзка, която не може да бъде спасена. 

Представителите на наследниците и издателската компания на покойния Ленард Коен публикуваха специално изявление, за да уведомят неговите фенове, че са отказали на искането от щаба на Репуликанците  конгрес песента „Алилуя“ да бъде използвана на техния партиен конгрес, съобщава Vulture. Но  въпреки това тя е била пусната два пъти след приключването на речта на Доналд Тръмп в четвъртък вечерта.

Мишел Л. Райс, адвокат на тръста, който се грижи за творческото наследство на Коен, предупреди за предстоящи съдебни действия:

„Изненадани сме и обезпокоени от доста наглия опит на Репуликанския конгрес да политизира и експлоатира по такъв груб начин Hallelujah - една от най-важните песни в каталога на Коен. ... Проучваме какви правни възможности ни остават". 

В края на изявлението си, Райс нанася допълнителен удар, който ще се хареса на феновете на Коен:

„Ако Националният репубикански конгрес беше поискал една друга песен - „You Want it Darker“ - за която Ленард спечели посмъртно „Грами“ през 2017 г., може би щяхме да дадем одобрение за нея“.

Текстът на You Want it Darker започва така:

Ако ти си дилърът - аз съм извън играта

Ако ти си лечителят - значи аз съм съсипан

Ако за теб е славата - тогава за мен остава срамът

Leonard Cohen - You Want It Darker (Official Audio)Listen on Spotify: http://smarturl.it/lc_spotify Listen on Apple Music: http://smarturl.it/lc_apple Amaz...

 

Още по темата