Медия без
политическа реклама

Гугъл показа най-търсените художници в 199 страни 

България, Русия и Великобритания имат общ най-популярен художник

13 Май 2021
Тази карта показва от кои художници са се интересували ползвателите на Google в Европа през 2020 г.
Ken Bromley Art Supplies
Тази карта показва от кои художници са се интересували ползвателите на Google в Европа през 2020 г.

С помощта на аналитичният инструмент Google Keyword Planner, който показва примерното количество заявки за търсене и оценява тяхната конкурентност, специалистът по оптимизация на търсачки Гарет Еванс е събрал данни за 199 страни, съобщава изданието TheArtNewspaper.

В класацията са успели да влязат 13 художници, под този ред: Леонардо да Винчи, Фрида Кало, Ван Гог, Артемизия Джентилески, Пикасо, Банкси, Диего Веласкес, Жуан Миро, Хуан Луна, Дейвид Хокни, Уилям Блейк, Кийт Харинг и Нико Пиросмани. С изключение на мексиканката Фрида Кало и филипинецът Хуан Луна, останалити са европейски художниции. Близо половината от тях са работили през ХХ и ХХI век. Най-много са испанците и британците - по трима. Според данните на Google, класиралият се последен Нико Пиросмани е най-търсен единствена в Естония.    

Най-популярен художник с голяма преднина пред колегите си  (42%) се е оказал Леонардо да Винчи, оглавяващ заявките за търсене в 84 страни, включващи мнозинството от държавите в Източна Европа, Южна Азия, а също Южна и Източна Африка. Интересът към титана от епохата на Възраждането е бил подсилен от големите, при това не онлайн, а реални изложби-блокбъстъри, състояли се през 2019-а, когато се отбелязваше год 500-годишнината от смъртта на гения, а също и неспиращите спорове по повод авторството и съдбата на „Спасителят на света“. 

Великобритания остава вярна на своя отдавнашен кумир Банкси, който е най-търсен също в България, Франция, Нидерландия и Русия, а също и в Япония — страни, в които стрийтартът се развива бурно. През 2020 той попадна в медиите, след като купи яхта за спасяване на мигранти и създаде няколко нови работи. Банкси е един от двамата живи художници в класацията, вторият е също англичанин - Дейвид Хокни.  

Еванс признава, че неговото изследване не претендира за пълнота: Google е блокиран в Китай и не е много популярен в Русия. Но според него в тези страни е имало достатъчно данни за анализ. Други 47 държави, от които явно не е имало достатъчно информация, не са включени в отчета му.  

Жените са явно малцинство, сред тях лидират само две. Фрида Кало е много популярна в родното си Мексико, а също в САЩ и Бразилия. Втора по популярност сред дамите в списъка е Артемизия Джентилески. Тя е на четвърто место в общия списък, като изпреварва даже Пикасо и Веласкес, макар и да стана стана известна на широката публика сравнително скоро. Какво тогава е предизвикало внезапния  интерес към художничката от  XVII век? Според Еванс, освен големите изложби, в това число и в Националната галерия в Лондон, роля има и анимацията в Google Doodle, създадена по повод 427-годишнината от рождението на художничката през юли 2020 г., довел до рязък скок в търсенията.

Още по темата