Медия без
политическа реклама

Фотоизложба улавя София на ръба между минало и бъдеще

Иван Доков залага на черно-бяла аналогова фотография

20 Ноем. 2023
Видяно в София: играещите шах са постоянно присъствие в градинката пред Народния театър.
Иван Доков
Видяно в София: играещите шах са постоянно присъствие в градинката пред Народния театър.

Фотографска изложба под наслов „Архив I: София“, представяща аналогови кадри от живота на столицата ни от 2006 година до настоящия момент, открива майсторът на обектива Иван Доков утре, 21 ноември, от 18.30 ч. в „Ателие 28“ на ул. „Ангел Кънчев“ 28. Събитието ще бъде придружено с премиера на тематична фотокнига.

В своите черно-бели градски пейзажи Доков отправя покана за преминаване през метафоричен праг, където миналото и настоящето се сливат. 

На страниците на „Архив I: София“ и в кадрите от изложбата обективът на Доков е машина на времето, преодоляваща пропастта между София от миналото и София с нейното жизнено, вечно развиващо се настояще. Лекият вихър на цигарен дим, шепотът, доловен в паркове и улички и натрапчивите отзвуци на историята се сливат в танц на светлина и сенки, всички представени в монохромна симфония. Както поетът подбира думите си с педантична прецизност, така и Доков подготвя своите сцени, извличайки същността на многоликия характер на София, обясняват организаторите на изложбата от "Ателие 28".

Като увлекателен писател, който оставя място за интерпретация в полетата на текста си, градските пейзажи на Доков са изпълнени с красотата на двусмислието. Те ни привличат да участваме в акта на разказване на истории, да влеем собствените си интерпретации в разказа. Неподвижността на самотна фигура на пейка в парка, преливането на архитектурни линии и случайното съпоставяне на фрагменти – това са градивните елементи на визуалната литература на Доков.

Изложбата в галерия „Ателие 28“ може да бъде разгледана до 14 декември.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата