Медия без
политическа реклама

Фотографът на Педро Алмодовар открива изложба в София

Испанският бунтар Алберто Гарсия-Аликс хвърля черно-бели предизвикателства с „Невидимо за очите“

03 Юни 2024
"Две дами", 1988.
Алберто Гарсия-Аликс
"Две дами", 1988.

Бунтарят на испанската фотография Алберто Гарсия-Аликс открива самостоятелна изложба в Софийската градска художествена галерия в рамките на фестивала “ФотоФабрика”. Видимият и невидимият свят на един голям фотограф ще бъде представен с шеметна разходка през кариерата му с експозицията, наречена „Невидимо за очите“, която отваря врати в четвъртък, 6 юни, от 18.00 ч. Изложбата проследява развитието на Гарсия-Аликс като фотограф през различни периоди, формати и техники. Тя ще може да бъде видяна в СГХГ до 14 юли.

Експозицията включва 50 специално подбрани кадъра от различни серии на Гарсия-Аликс. Тук са някои от първите му снимки от края на 70-те и началото на 80-те години, както и много по-нови фотографии. Черно-бялата естетика, на коятоГарсия-Аликс никога не изневерява, разказва за бунтарството и скоростното живеене, на които се обричаме, но и за нежността и романтиката на пътя, който неизменно следваме. Този път ни свързва с невидима нишка с всички останали, тръгнали по своите пътища.

Авторът ще бъде специален гост на откриването на изложбата на 6 юни, а в следващите дни ще проведе и уъркшоп с български фотографи.

Алберто Гарсия-Аликс е роден през 1956 г. в Леон, Испания. 11-годишен се мести в Мадрид заедно със семейството си, където живее и до днес. Първите му опити с фотографията са от 1976 г, а първите му изложби – през 80-те в Мадрид и Лондон. Една от най-известните е ретроспективната експозиция, която той показва по време на първото издание на PhotoEspaña през 1998-а. Година по-късно получава Националната награда за фотография на Испания. Носител е и на Златен медал за заслуги в областта на изящните изкуства, връчен му от испанското Министерство на културата (2019).

Алберто Гарсия-Аликс е имал самостоятелни изложби в Лондон, Пекин, Москва, Париж, както и в много страни от Латинска Америка. Негови работи са част от колекциите на някои от най-големите музеи и галерии в света, сред които National Museum of Art Reina Sofía (Испания), Fonds Nationales d’Art Contemporain (Франция) and Deutsche Börse (Германия).

От години Гарсия-Аликс комбинира фотографията с издателска дейност. Основател е на списанието за култура El Canto de la Creación (1989–1997) и съучредител на издателство Cabeza de Chorlito. Той е и една от водещите фигури в културното движение La Movida Madrileña (Мадридската сцена): част от неговите фотографии са запечатали вълнуващи моменти от ранните години на движението, сред чиито членове са режисьорът Педро Алмодовар, неговите актриси Роси де Палма и Ема Суарес, фламенко легендата Камарон де ла Исла...

Проектът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и на институт „Сервантес”.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата