Медия без
политическа реклама

Филм на Тео Ушев и филм за него с премиери в София и Монреал

24 Авг. 2022
Теодор Ушев и Мартина Апостолова на снимачната площадка на "φ1.618".
Ели Ненкова
Теодор Ушев и Мартина Апостолова на снимачната площадка на "φ1.618".

Почти едновременни премиери в София и Монреал ще имат два филма, свързани с номинирания за "Оскар" аниматор Теодор Ушев. Както "Сега" вече съобщи, пълнометражният режисьорски дебют на Тео ще открие "Синелибри" на 8 октомври в зала 1 на НДК. Той ще бъде и единственият нов български филм, който ще участва в конкурсната програма на фестивала, специализиран за кино по литературна основа (зад филма стои романа "Пумпал" на Владислав Тодоров). Откриването ще бъде съпътствано от екстравагантен танцов пърформанс, информират организаторите. 

Дългоочакваният игрален и пълнометражен дебют на аниматора и режисьор Теодор Ушев - "φ1. ще излезе по кината тази есен. Премиерата на фантастичната антиутопия ще бъде на фестивала "Синелибри", а в края на  ноември филмът ще има и по-широко разпространение по кината.

"В пълен синхрон", както пише във Фейсбук самият режисьор, за селекцията на "φ1.618"  в състезателната си програма току-що обяви и форумът Festival du nouveau cinéma - FNC в Монреал, Канада. Неговото 51-о издание ще се състои между 5 и 16 октомври. 

"И за да бъде съвпадението двойно - и двата фестивала съобщиха за включването на филма "Невидими връзки" на Борислав Колев и Мария Ландова в документалните си състезателни програми! И понеже две съвпадения не са достатъчни, вчера и Фестивалът на анимационното кино в Отава анонсира, че ще има специална прожекция на" Невидими връзки" в рамките на тазгодишното издание на фестивала", съобщава още Ушев. Монреал, Квебек е вторият дом на българския художник и аниматор от над 20 години насам, където той създаде най-успешните си филми в сътрудничество с Националния филмов борд на Канада. 

"Невидими връзки" с реж. Борислав Колев ("Стоичков", "Рокендрол") е първата официална документална копродукция между България и Канада и е създадена с подкрепата на Националния филмов център. В него номинираният за "Оскар" режисьор разкрива своя вътрешен свят: лични, исторически, културни и субкултурни връзки, формирали човека и твореца - такъв, какъвто е днес. 

Още по темата