Quantcast
Биотитаните отлитат с чинията на Бузлуджа във "φ1.618" | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Биотитаните отлитат с чинията на Бузлуджа във "φ1.618"

Пълнометражният игрален дебют на номинирания за "Оскар" Теодор Ушев ще има премиера на "Синелибри"
1 502
 снимка: архив на продукцията
Деян Донков и Ирмена Чичикова - Криптон и Фия, пред летящата чиния.

Дългоочакваният игрален и пълнометражен дебют на аниматора и режисьор Теодор Ушев - "φ1.618", ще излезе по кината тази есен. Премиерата на фантастичната антиутопия ще бъде на фестивала "Синелибри", а в края на  ноември филмът ще има и по-широко разпространение по кината.  

Творбата е вдъхновена от книгата "Пумпал" на Владислав Тодоров и ще пренесе зрителите в мистериозния свят на биотитаните. Заглавието ни препраща към златното сечение, което представлява ирационално число, отбелязвано с гръцката буква фи, чиято стойност е приблизително равна на 1,618. В игралните кадри са вградени впечатляващи анимационни фрагменти, запазена марка на автора. Сюжетът разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба "Пумпал". Още от корицата на романа, а и от първите кадри от филма, споделени от създателите му в интернет, става ясно, че "пумпалът" е метафора за изоставения паметник на "Бузлуджа" - оприличаван и много преди това на "летяща чиния" или космически кораб. 

Главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да обърнат хода на историята, като минат през различни изпитания под знака на вечната битка между любовта и злото, човешкото и античовешкото. Романът съдържа препратки към нескончаемия български преход, но авторът Теодор Ушев казва, че филмът му е също и прочит на вечната история за принца, който целува Спящата красавица. 

В главните роли са актьорите Деян Донков (“Стъпки в пясъка“, „Ако някой те обича“, „Аз съм ти“, „Каръци“ и др.) - Криптон, който от сто години живее на борда на Пумпала и е завинаги на 33, и младата Мартина Апостолова (спечелила международно признание за ролята си във филма „Ирина“ и награда „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале 2020/), която се превъплъщава в мъдрата и смела Гаргара.

Участват още Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Иво Димчев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев-Геро, Китодар Тодоров и др. Филмът е копродукция на България и Канада и се реализира с финансовата подкрепа на Национален филмов център. Оператор е Емил Христов, а костюмите са на Велика Прахова.

Теодор Ушев е автор на близо 20 анимационни филма. В България първоначално става известен като автор на театрални афиши от 90-те, но в края на десетилетието емигрира в Канада, където създава филмовите си творби "Сляпата Вайша" (номинация "Оскар" 2017), "Физика на тъгата" ("Кристалът" от Анси), "Царица", "Глория Виктория", "Дневниците на Липсет" и др. Двата му най-известни късометражни филма са по произведения на Георги Господинов, а за пръв път той ще работи с литературна основа на Владислав Тодоров, по чиито романи вече бяха заснети филмите "Дзифт" (от Явор Гърдев) и "Цветът на хамелеона" (от Емил Христов)."

Още

"Синелибри" идва за осми път с над 60 филма по книги

23.09.2022

313
Десет филма ще се борят за наградата на „Синелибри“

12.09.2022

408
Филм на Тео Ушев и филм за него с премиери в София и Монреал

24.08.2022

263