Медия без
политическа реклама

Джон Малкович се завръща в Народния - този път като режисьор

Звездата ще постави пиеса от Бърнард Шоу за Сръбско-българската война

25 Юли 2023
Джон Малкович в Народния театър през февруари. До него е Ингеборга Дапкунайте.
БГНЕС
Джон Малкович в Народния театър през февруари. До него е Ингеборга Дапкунайте.

Само дни след като Джон Малкович гостува на "Варненско лято" и получи почетен знак от Министерството на културата, бе обявено неговото завръщане на българска сцена. Световноизвестният американски актьор, режисьор и продуцент ще постави у нас бъдещия си спектакъл "Оръжията и човекът" по Бърнард Шоу. Това беше договорено в рамките на поредица от разговори между Малкович и директора на Народния театър Васил Василев. Това е първият от няколко предстоящи съвместни проекта между звездния гост и театъра. Предварителните срещи с трупата на Народния ще се проведат през новия театрален сезон 2023/2024, а репетициите ще започнат през м. септември 2024 г., съобщиха от културната институция. 

Действието на комедията "Оръжията и човекът" на Бърнард Шоу се развива в България, като по-голямата част от героите са българи. В основата на историческия сюжет е битката при Сливница по време на Сръбско-българската война през 1885 г. "Оръжията и човекът" се играе за първи път през април 1894 година в Лондон. Текстът на Дж. Б. Шоу, който никога не е посещавал страната ни, е доста неласкав към българите - описва ги като хора, които се къпят рядко и не четат.

Новината за звездното участие идва на фона на нови сътресения в първата ни трупа. Вчера адвокатка, подкрепена от петиция с 1400 подписа, внесе в Министерството на културата иск за оставката на Василев.

Джон Малкович гостува за пръв път на сцената на Народния театър през февруари, заедно с една от най-популярните литовски актриси – Ингеборга Дапкунайте. Спектакълът с тяхно участие "В самотата на памуковите полета" на режисьора Тимофей Кулябин нашумя с високите цени на билетите - 350-400 лева. И трите представления минаха при голям интерес. На "Варненско лято" публиката можеше да се порадва на "Адска комедия" при съвсем нормални цени за достъп.

Джон Малкович е роден през 1953 г. През 1976 г. става един от основателите на чикагския театър "Степенулф". През 1983 г. се мести в Ню Йорк, като година по-късно играе на Бродуей с Дъстин Хофман. Дебютира в киното с филма „Място в сърцето“ (1984), за който печели първата си номинация "Оскар". Постига световно признание с роли в "Опасни връзки", "Чай в пустинята" и "Да бъдеш Джон Малкович", но губи всичките си спестявания в престъпните финансови схеми на Бърни Мадоф. След това започва да се снима предимно в комерсиални продукции като "Бесни страшни пенсии", но никога не изоставя сцената. "Театърът винаги е бил мой дом и винаги съм се завръщал към него“, признава Малкович. Той сравнява театъра с живо същество, а киното – със скулптура, която е мъртва и не се развива и променя. "На някои им харесва да останат увековечени, но мен не ме е грижа особено за това", заключава той в интервю за bTV.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата