Медия без
политическа реклама

Делото на Васил Василев срещу Камен Донев влезе в съда

Нито актьорът, нито театралният шеф се явиха лично на първото заседание

28 Апр. 2023
Камен Донев е сред най-ярките защитници на Александър Морфов в конфликта в Народния театър.
БГНЕС
Камен Донев е сред най-ярките защитници на Александър Морфов в конфликта в Народния театър.

Делото за обида, заведено от директора на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев срещу актьора Камен Донев – един от най-горещите защитници на неговия опонент Александър Морфов в скандала, който от половин година тресе театралните среди, влезе в съда. Днес Софийският районен съд даде ход на делото, провокирано от телевизионно интервю на Камен Донев пред бТВ, в което той отправя обидни квалификации към Василев, съобщи БНР. Припомняме, че във въпросния разговор актьорът и шоумен нарече театралния шеф „мижитурка“, „човечец“ и каза още, че той „не е читав човек“ във връзка с позицията, която Василев зае в конфликта между главния режисьор Морфов и назначената за завеждащ връзки с обществеността на театъра пиар специалистка Велислава Кръстева – приближена до ДПС и почетния му председател Ахмед Доган.

Нито Васил Василев, нито Камен Донев се явиха лично в съда за първото заседание днес, а бяха представлявани от адвокатите си. Защитникът на директора на Народния театър Лора Георгиева коментира лаконично: "Не е подходящо по този начин да бъде упражнявана и да бъде преиначавана свободата на словото. Безспорно всеки има свобода на словото, но тя има своите граници. Не считаме за правилно децата на никой баща в България да чуват подобни квалификации за своя баща".

Искът на директора Василев е Камен Донев да бъде признат за виновен и да му изплати обезщетение в размер на 2500 лева за неимуществени вреди. Според адвокатите на Донев, той не е казал нищо обидно. Междувременно преди повече от месец в своя профил във Фейсбук актьорът, под заглавието „Ако си мъж“, призова опонента си да решат спора в юмручен бой на боксовия ринг, като изрази готовност във всеки един момент да му даде въпросните 2500 лева.

Първите разпити по делото започват на 8 юни. То ще се гледа от Софийския районен съд. Вещо лице ще изготви експертиза на думите на Камен Донев по адрес на Васил Василев, а седем свидетели – трима, поискани от страна на Донев, и четирима, поискани от Василев, ще дадат показания в съдебната зала, реши на първото си заседание днес съдът, цитиран от „Дневник“.

Съдът е приел настояването на адвокатите на Василев за изменение на исковата молба и допълване на обвинението към Камен Донев. "Обикновена обида" е заменено с „обида към длъжностно лице или представител на обществеността", тъй като директорът на Народния театър е длъжностно лице.

Делото между двамата е продължение на конфликта в Народния театър между Васил Василев, Велислава Кръстева и Александър Морфов, който в края на миналата година надраска вратата на пиарката с надписи „ДПС“, „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“ и „Изчезвай“, възмутен от политическата й обвързаност. Привидно край на сагата сложи напускането на Кръстева и дисциплинарното уволнение на Морфов на 28 февруари, но това не потуши брожението в театралните среди, а го обостри. Колеги и приятели на именития режисьор, сред които е и Камен Донев, и почитатели на театралното изкуство организираха протестни акции в негова защита, а екипът на първата трупа продължава да е разединен и да работи в токсична атмосфера.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата