facebook
twitter

Култура

Дечко Узунов ни показва Китай в средата на ХХ век

Художникът пътува до Поднебесната империя като част от културен обмен по соц линия
396
Пейзаж, ок. 1958, маслени бои върху платно, 70,5 х 50 см Художествена галерия – Казанлък

Необятната екзотика на Азия се побра в малката галерия „Дечко Узунов”, филиал на СГХГ, а поводът е откритата в края на миналата седмица изложба „Едно пътуване до Китай”.

На първия етаж, където се е намирало ателието на художника Дечко Узунов, са изложени акварели от пътуването му  до азиатската страна през 1958 г. Това е времето, в което се активизират културните връзки между България и Китай, и по тази линия доста наши музиканти, писатели и художници пътуват до там. Творците са имали възможност да посетят много китайски градове, да видят разнообразната архитектура, да се запознаят с местните занаяти и изкуства.

Узунов заминава заедно с графика Веселин Стайков и още докато са в Китай правят малка изложба, последвана от голяма такава, след като се връщат в България. Картините от настоящата експозиция са предоставени от Художествената галерия в Казанлък, както и от наследниците на Дечко Узунов.  

 „Неотлъчно с Дечко Узунов са и неговите  сикцници, в които една след друга се раждат разнообразни рисунки. Той силно се е впечатлявал от природата на Китай, хората, особено децата, парковете и реките. Не просто е бил завладян, а е отразявал всичко, което вижда. Така че рисунките му от пътуването са като репортаж”, казва директорката на СГХГ Аделина Филева.

Този малкоизвестен факт от биографията на художника се превръща в изложба благодарение на един от обещаващите изкуствоведи на Софийска градска галерия Рамона Димова. Нейната „специалност” са забравените, но интересни брънки от биографията на българския художник. Миналата година по повод 120-годишнината на Дечко Узунов тя извади още един художествен факт от неговия живот – участието му „Галерия на 6-те", едно от най-иновативните художествени пространства за първата половина на ХХ век. 

Изложбата „Едно пътуване до Китай” може да бъде разгледана до юни в галерия „Дечко Узунов” на бул. „Драган Цанков” 24.

Ключови думи:

Дечко Узунов, изложба, СГХГ
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Петгодишен план за любов и близост
Графити в НХГ или слон в зоопарк?
Живописните приключения на един щастлив художник в Китай

Коментари

Стоф

Творческите постижения на Дечко Узунов са незначителни. За сметка на това уменията му да се вписва в политическата обстановка са били значителни.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×