facebook
twitter

Култура

Честваме "месеца на Радичков" с неговите сврачи истории

30 години след премиерата Хасковският театър отново ще постави "Януари"
204
Йордан Радичков (24 октомври 1929 - 21 януари 2004)

Януари - най-"Радичковият" месец в годината, по традиция ще бъде белязан от изложба, театрална постановка и преиздаване на творчеството на бележития писател. 

На 13 януари в хасковския театър "Иван Димов" ще се играе отново "Януари" - 30 години след като Иван Добчев постави пиесата там за първи път. Сега обаче на режисьорското място е Дамян Тенев. На сцената ще се качат Явор Бахаров, Петко Венелинов, Петър Влайков, Димитър Атанасов - Шърата, Емануил Костадинов, Пламен Петков и Димитър Димитров.

На 27 януари от 19:00 часа в столичната галерия - книжарница "София Прес" Антон Стайков ще открие изложба с илюстрациите на Йордан Радичков към сборника "Хора и свраки". Това е първата книга за възрастни, която е илюстрирана от автора през 1990 г. От раказа "За човека" е взет популярният цитат, който служи за лого на тазгодишния Радичков месец: „Човекът представлява едно много дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки“.

В "Хора и свраки" Йордан Радичков обрисува човешката история през погледа на една сврака. Тя е очевидец на създаването на света, на падането на Икар, може да прелети през рая. Освен това дава съвет на бог как да създаде човек. Тя му показва своето гнездо и по този модел е сътворен човекът, чиято глава е "досущ като свраче гнездо": „Наистина стана по мой образ и мое подобие, но като го гледам как е рошав, заприличва ми донякъде в главата на свраче гнездо. Дори аз, неговият сътворител, не зная в бъдеще какво ще се мъти в туй гнездо!“

Изложбата, която може да бъде видяна до 4 февруари, е съпътствана от преиздаването на "Хора и свраки", чието ново оформление е на художничката София Попйорданова. Нейно дело е дизайнът и на другите преиздадени от изд. "Нике" книги на Радичков като "Ноев ковчег", "Ние врабчетата" и др. Настоящата книга излиза с оригиналните илюстрации на Йордан Радичков, създадени специално за неговите сврачи истории.

Все още няма коментари

Още

Актьорите влизат у дома за Международния ден на театъра

27.03.2020

398
Новият deus ex machina: театър през екрана
За стоящите у дома: театри, опери музеи и галерии онлайн

20.03.2020

3343

Влез или се регистрирай за да коментираш

×