facebook
twitter

Култура

Честваме Леда и Гео Милеви

308
 БГНЕС
Леда Милева

Днес “Столична библиотека заедно с Държавна Агенция “Архиви“, българския ПЕН-център, Съюза на българските писатели, международната фондация “Гео Милев" и издателство “Захари Стоянов“ организират паметна вечер, посветена на 100-годишнината на Леда Милева. Събитието ще започне в 18:00 часа в "Американския център" на Столична библиотека. Ще бъдат изложени лични вещи на поетесата, които са предоставени от нейните наследници и се показват за първи път - документи, ръкописи, снимки, на които е рамо до рамо с известни личности, писма, преводи. Най-интересният експонат несъмнено ще бъде тетрадката с нейни стихове. Любопитната експозиция може да бъде видяна до 14 февруари. Същата вечер главният изпълнителен директор на "Български пощи" Деян Дънешки ще представи марката "100 години от рождението на Леда Милева".

В 18:30 часа пък зала в Детския център на Столична библотека ще бъде преименувана на името на писателката. Там ще бъде представена и втората част на изложбата - "Детският свят на Леда Милева", съпътствана със събития за най-малките. На 6 февруари ще бъде открито арт-ателие, по време на което малчуганите ще рисуват по мотиви от книгите за деца на Леда Милева -  „Зайо на разходка", „Няма време“, „Пътечките на дъгата“ и др. В петък от 11:00 ч. започва творческо студио, по време на което малчуганите ще се запознаят с гатанките на Леда Милева, а следобед, от 15:00 часа ще започне музикално ателие с детски песни по текстове на писателката. Съботният ден е запазен за ателиетата "Часът на приказката", арт-ателие с художника Христо Кърджилов и ще завърши с ателието "Деца рисуват героите на Леда Милева". Всички събития за деца ще се проведат в Столичната библиотека.

От 15:30 часа днес фоайето на Университетската библиотека "Св. Климент Охридски" ще приюти изложбата "И мога вече сам да се разкажа" по повод 125-годишнината от рождението на Гео Милев. Експозицията е съставена с помощта на Националния литературен музей и ще покаже периодични издания от фонда на Университетската библиотека, архивни материали на музея, както и рисунки и репродукции на поета. 

Изложбата е изключително интересна за библиофилите, тъй като ще представи експресиониста и в ролята на издател. Във фамилното издателство "Везни" Гео Милев ръководил целия издателски процес - лично избирал книгите, превеждал ги, редактирал ги и ги оформял. За да стигнат до читателите, той разчитал на книжарницата на баща си Милю Касабов. През 1915 г. Гео превежда и издава малка книжка със събрани стихотворения на Пол Верлен, част от поредицата "Лирични хвръчащи листове". От тази антология са издадени пет "поетични листа", някои от които участват в предстоящата изложба. Върху кориците на книгите са поставени малки портрети на поетите от антологията, изработени лично от Гео Милев. 

В изложбата е включен и преводът на драматическата поема "Манфред" от Байрон, посветен на Дора и Боян Пеневи, както и екземпляри от поредицата "Книги за библиофили". Книгоиздателската част от изложбата ще бъде допълнена от двете стихосбирки на Гео Милев, издадени приживе - „Жестокият пръстен“ (1920) и „Иконите спят“ (1922); както и антологии и публикации в периодичния печат, издания за деца, течението на списание „Везни“ - трибуна на символизма и експресионизма в България и списание „Пламък“. Изложбата може да бъде разгледана до 20 март.
 

Ключови думи:

Гео Милев, изложба
Все още няма коментари

Още

19 години след 11/9: призраци от Кота нула

10.09.2020

415
Детството и младостта на Кристо припомнят в Градската галерия на Варна

06.08.2020

427
Триумф, мечта и надежда от Кристо и Жан-Клод в „Квадрат 500“

Влез или се регистрирай за да коментираш