Медия без
политическа реклама

Червеното нажежава туша и превзема китайската хартия на Феникс

Синът на световноизвестния художник на текстил Марин Върбанов и източната муза на Пиер Карден реди изложба в "Стубел"

10 Апр. 2024
Цветът все по-често триумфира в рисунките с туш на Феникс Върбанов.

За пръв път галерия "Стубел" на столичната улица "Коста Лулчев" 2В представя  творчеството на Феникс Върбанов. Неговата изложба "Пулсации" се открива на 16 април от 18.00 ч. Живеещият в Париж художник определя себе си като космополит и признава, че е дар от Бога да бъде посредник между три култури.

Изкуствоведът и уредник в Софийска градска художествена галерия Красимир Илиев, куратор на "Пулсации", отбелязва, че след изложбата с ретроспективен характер "Следи по пътя" в галерия "Райко Алексиев" на СБХ през 2016 г., все по-често виждаме Феникс Върбанов на родната художествена сцена.

Дете от първия смесен брак между българин и китайка - художниците проф. Марин Върбанов и Сун Хуай Куей, усмихнал се и проплакал в София, обучаван в Lycèe Pilote de Sèvres и Ecole Nationale Supèriore des Beaux-Arts, Париж, но омагьосан от китайските техники на рисуване, вече почти 40 години той е "пленник на туша и хартията". "Смачквана и нежно опъвана, хартията поема туша с едва доловим шепот. Докосването на черното и бялото, преминаващо през безкрайните нюанси помежду им. Прегръдка в унеса на разливането или сблъсък по ръба на гънката се редуват в шеметен танц, който завихря погледа и засмуква гледащия, лишавайки го от опорите на логиката и разума, запращайки го във вселената на чувствата", поетизира творчеството на Феникс кураторът.

В последно време в работите на Върбанов властно нахлува цветът, търсещ "възмездие" за дългогодишното пренебрегване. „Особено отмъстително, червеното пирува, изтласквайки бялото, нажежавайки туша до плашеща апокалиптичност. Хартията е подложена на рязане, разпарчетосване и снаждане", анализира изкуствоведът.

В настоящата изложба Феникс Върбанов за пръв път показва и малки творения, направени с различна техника – на разливане. Те са резултат от деликатните лъкатушения на стичането, нежни звуци на китайската лютня (пипа, 琵琶), много различни и балансиращи, ускоряващите пулса водопади от страсти на инструмента джън (), които трескаво пулсират от голямоформатните цветни картини.

Феникс Върбанов е роден през 1962 г. в София и до седми клас учи тук. След това известното семейство продължава да живее между Пекин, Париж и София. Баща му Марин Върбанов е световно признат автор на стенни килими и текстилни пана, показвани на няколко континента, основател е на катедра "Текстил" в НХА, а  за съпругата му Сун казват, че е сринала "Желязната завеса" в родината си: първа води в Китай западен дизайнер, който да открие модна къща там – новатора Пиер Карден. Самата тя е модел и муза на Карден (Марин Върбанов е също негов сътрудник), работи и с Бернардо Бертолучи и участва във филма му "Последния император". В последните четири десетилетия синът на легендарната двойка живее и работи в Париж.

"Пулсации" ще остане в галерия "Стубел" до 3 май.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?