Медия без
политическа реклама

„Бурята“ на Робърт Уилсън гостува в Тимишоара – Европейска столица на културата 2023

Националният театър на Румъния в града и първата ни трупа слагат начало на дългосрочно партньорство

06 Юли 2023
Директорът на Националния театър в Тимишоара Ада Хаусватери Васил Василев разговаряха за бъдещо дългосрочно сътрудничество.
НТ Иван Вазов
Директорът на Националния театър в Тимишоара Ада Хаусватери Васил Василев разговаряха за бъдещо дългосрочно сътрудничество.

Спектакъла на Народния театър и на световноизвестния режисьор Робърт Уилсън „Бурята“ по Уилям Шекспир получи покана да гостува в град Тимишоара, Румъния, който тази година е Европейска столица на културата, съобщиха от първата ни трупа. Директорът на Националния театър на Румъния „Михай Еминеску“ в Тимишоара – Ада Хаусватер, беше специален гост на представлението на спектакъла „Бурята“ снощи, а след това се срещна с режисьора Робърт Уилсън и с директора на Народния театър Васил Василев.

Разговори за съвместни проекти сложиха началото на бъдещо дългосрочно партньорство между Народния театър „Иван Вазов“ и Националния театър „Михай Еминеску“ в Тимишоара. В рамките на двудневната визита на директора на румънския театър Ада Хаусватер, която се състоя по покана на директора Василев, са били обсъдени възможностите двата театъра да си партнират в създаването на нови спектакли и да реализират разменени гостувания.

Ада Хаусватер сподели, че сградата на театър „Михай Еминеску“, както и тази на Народния театър „Иван Вазов“, е построена по проект на изтъкнатите виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер и също е преминала през редица исторически катаклизми през годините. Хаусватер остана впечатлена и от сценичната механизация на Голяма сцена, дело на компанията „Круп-Ман“, създадена през 1923 г.

Тимишоара трябваше да бъде Европейска столица на културата през 2021 г., но пандемията отложи с две години провеждането на събитието. Разнообразната архитектура, влиянието на виенския барок и множеството паркове са спечелили на града репутацията на "малката Виена“. Над 10 000 сгради в Тимишоара носят отпечатъка на историческото минало.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата