Медия без
политическа реклама

Брад Пит и Ник Кейв откриха съвместна изложба във Финландия

Актьорът показва скулптури, а музикантът – керамични пластики в Музея на изкуствата "Сара Хилден" в Тампере

20 Септ. 2022
Sara Hilden Art Museum
Брад Пит, Хаусаго и Ник Кейв (от дясно на ляво) в изложбената зала.

Актьорът Брад Пит и музикантът Ник Кейв откриха съвместна изложба със световноизвестния британски художник Томас Хаусаго във финландския град Тампере, съобщи сайтът на Музея на изкуствата „Сара Хилден“. Посетителите могат да видят скулптурите на холивудския ас и керамичната арт серия на лидера на групата Nick Cave and the Bad Seeds до 15 януари идната година. От музея подчертават, че Пит и Кейв, които са утвърдени имена и таланти в своите области, за пръв път показват пред публика свои художествени произведения, родени от продължаващия творчески диалог с Хаусаго.

Концепцията на Томас Хаусаго относно експозицията, наречена WE, говори за въздействащо отдалечаване от мотивираните от егото начини на мислене и дълбоко осъзнаване, че „Аз не съм АЗ. Аз съм НИЕ!“. Тя включва взаимосвързаната природа на всички неща в творческия процес и извън него. Художникът се опира на вековната логика, която заключава, че щом нищо не възниква независимо, тогава всички трябва да сме свързани, което би ни позволило да надхвърлим ограниченията, произтичащи от чувството за его, коментират изкуствоведите. Те определят работите на Кейв като „наративна поредица от глазирани керамични фигурки, изобразяващи живота на Дявола в 17 фази – от невинност към опит за оспорване на нашата смъртност“. The Devil – A Life е първата голяма визуална творба на Кейв, която включва 17 отделни части с височина между 15 и 50 см, всяка ръчно изработена, обагрена и глазирана от музиканта между 2020 и 2022 г. Естетически серията напомня за викторианските фигурки, на които Ник Кейв е колекционер. Скулптурните работи на Брад Пит, включващи и сцена на престрелка, са изработени от гипс, прозрачен силикон, боеприпаси. Първата пластика, която актьорът някога е направил, се нарича House A Go Go (2017) и представлява 46-сантиметрова композиция от дървени отломки. Докато австралийският музикант е бил привлечен от визуалните изкуства още като дете и е изучавал малко рисуване в Технологичния институт „Колфийлд“ в Мелбърн, преди изцяло да смени посоката, то Брад Пит – един от най-многостранните филмови актьори на нашето време, е до голяма степен самоук, но изключително мощен талант, подчертават от музея. Творбите на Пит имат ексцентрични заглавия: „Самонанесена огнестрелна рана в къщата“, „Целейки се в теб, видях себе си, но този път беше твърде късно“, „Робувайки на нашите пороци“, „Държачи на свещи за любими хора“ и т.н.

Художничката и дизайнер ДеБран Трю коментира пред сайта TMZ творчеството на Брад Пит. „Ако определим работите му като великолепни, това не говори нищо. Той е истински художник, който твори със страст и мотивация. Неговата отдаденост на делото му е вдъхновяваща“.

През юни холивудският актьор и продуцент даде интервю за мъжкото издание GQ, в което сподели, че се готви да приключи кариерата си в киното. „Аз съм на края на силите си, в последния семестър или триместър. Какво ще стане на този етап? Какво ще правя?“, питаше се той, очевидно наясно, че притежава и друг талант. По-късно Брад Пит се отрече от думите си, като каза, че няма намерение да се оттегля от киното, но невинаги му се удава да формулира мислите си правилно.

Още по темата