Медия без
политическа реклама

Библейски свитъци от Мъртво море открити в "пещерата на ужаса"

18 Март 2021
 Археолозите Хагай Хамер и Ория Амичай пресяват находки на входа на пещерата на ужаса.
Ейтан Клайн
Археолозите Хагай Хамер и Ория Амичай пресяват находки на входа на пещерата на ужаса.

За първи път от 60 години насам израелски археолози са открили нови фрагменти от библейски свитъци от Мъртво море. Откритията са направени при продължила 3 години операция по спасяване от плячкосване на исторически артефакти в отдалечените пещери в Юдейската пустиня.Сред находките  е вероятно най-старата напълно запазена кошница в света, обяви тази седмица израелската Служба за управление на старините (IAA).

В много случаи археолозите е трябвало да се спускат и изкачват стотици метри по стръмни скалисти склонове и да изриват купища гуано от прилепи, за да разкрият артефакти, които биха могли да станат обект на мародерства в пустинната зона на западния бряг на Мъртво море.

„В продължение на много години преследваме грабителите на антики.  В крайна сметка решихме да изпреварим крадците и да открием и извадим ценните находки от земята и пещерите преди тях“, каза Амир Ганор, ръководител на отдела за борба с кражбите във IAA, във видео, публикувано заедно с изявление за пресата.

Times of Israel съобщава, че в пещера в Юдейската пустиня археолозите са попаднали на около две дузини фрагменти от библейски свитък на 2000 години. Намерените фрагменти са от гръцки превод на книгите на Захария и Наум от Книгата на дванадесетте малолетни пророци. Вече е установено, че са написани от различни автори. Интересното е, че в тях само името на Бог е изписано на иврит.

Фрагментите от свитъка са открити в така наречената „пещера на ужаса“ в Нахал Хевер, която се намира на около 80 метра под върха на отвесна скала. Според съобщението за пресата на IAA, пещерата е получила името си, защото „до нея може да се стигне само след спускане по отвесната скала с риск за живота“.

Откритието, обявено от израелските учени за сензационно, е резултат от безпрецедентна операция за спасяване на древни артефакти в пещери в цялата Юдейска пустиня. Започнала е през октомври 2017 г., след като „черни археолози“ са минали през пещерите. Вероятно са търсили древни библейски текстове. Всъщност известните свитъци от Кумран, по-популярни като свитъците от Мъртво море, бяха открити преди около 70 години не от учени, а от овчари. Огромната цена на подобни артефакти със сигурност привлича вниманието на грабители.

През последните 60 години нямаше официални новини за нови находки от библейски текстове в пещерите на Юдейската пустиня. Само преди няколко години археолози споменаха, че най-накрая са успели да открият неизвестни досега фрагменти от свитъци. Но едва сега станаха известни подробностите за това откритие.

Библейските текстове не са единственият интересен артефакт от спасителната операция. Археолозите откриха перфектно запазена плетена кошница, която е на около 10,5 хиляди години. В друга пещера е намерен мумифициран скелет на дете, покрит с погребален саван, напомнящ на съвременно одеяло. Според учените възрастта на това погребение е най-малко 6000 години.

В спасителната операция са участвали три групи археолози. Те са използват безпилотни летателни апарати и високотехнологични съоръжения за катерене. Това им е помогнало да стигнат дори до „недостъпните“ пещери, в някои от които от почти две хилядолетия не е стъпвал човешки крак.

Още по темата