Медия без
политическа реклама

"Аватар 2" премина през иглените уши на китайската цензура

Филмът на Джеймс Камерън е сред малкото чуждестранни продукции, допуснати в Китай тази година

23 Ноем. 2022
Сцена от "Аватар: Природата на водата"
форум филм
Сцена от "Аватар: Природата на водата"

Дългоочакваното продължение на филма "Аватар" на режисьора Джеймс Камерън ще излезе на голям екран в Китай, което е рядко събитие за холивудски блокбастър.  

"Аватар: Пътят на водата" ще тръгне по кината в континентален Китай на 16 декември - на същата дата, на която ще излезе на екран и по света (включително и у нас - б.р.), съобщи филмовото студио на официалния си акаунт в социалната мрежа Weibo. Това е един от малкото чуждестранни филми, получили достъп до доходоносния китайски пазар през последните месеци. Сред броящите се на пръсти холивудски продукции, успели да минат през иглените уши на цензурата, са най-новата анимация от поредицата "Миньоните" (с променен финал) и романтичният трилър "Където пеят раците". 

Миньоните: Възходът на Гру" е един от малкото холивудски хитове, които се добраха до китайските киносалони в последната година.

Чуждестранните продукции отдавна се борят да получат дати за излизане на екран в Китай заради строгите квоти за броя на разрешените за показване международни филми. През 2021 г. на китайски екран излязоха само 20 продукции от други страни. Много филми биват блокирани заради съдържание, което китайските регулаторни органи считат за неприемливо.

Холивудските блокбастъри в последно време изпитват особени затруднения с получаването на разрешение за показване в Китай. Шестте най-нови филма на "Марвел" не бяха прожектирани в страната. По-рано през годината отказ получи и "Черната пантера: Уаканда завинаги". През последните години Холивуд прие курс към игнориране на потенциалните приходи от китайския пазар, след като години наред студията бяха склонни да преговарят и да правят корекции във филмите, за да отговорят на изискванията на Китайската комунистическа партия. Китай поиска - и получи - например изрязване на шест секунди от "Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор", които разкриваха в няколко реплики хомосексуалното привличане между Дъмбълдор и злодея Гринделвалд. За разлика от Warner обаче, Disney отказа да отреже ЛГБТ+ елементите в "Доктор Стрейдж и Мултивселената на лудостта" от поредицата на Marvel.

Въпреки че студиата в Холивуд обикновено правят всичко възможно, за да осигурят премиера на филмите на китайските пазари, изглежда, че нещата започват да се променят.

През 2020 г., когато върлуваше коронавирусът и киносалоните в голяма част от света останаха затворени, Китай за пръв път достигна статута на най-голям кинопазар в света (по брой продадени билети). До голяма степен приходите се дължат на местните продукции, сред които франчайзът "Войната на вълците" и миналогодишният "Битката при езерото Чандзин". В Китай в момента има 12 408 киносалона, срещу 5869 в САЩ през 2019-а (заради фалитите в пандемията вероятно днес са по-малко). В тях се провеждат прожекции на общо 70 хиляди филмови екрана пред над 1.7 милиарда потенциална аудитория. По данни на правителствения вестник The People's Daily, броят на кинозалите в Китай е нараснал осемкратно само за година - през 2018 г. в страната се е гледало кино едва на 9700 екрана. 

Но докато западният свят постепенно се отваряше напълно за връщане към нормалния живот, китайският филмов пазар продължава да страда от ограничения заради COVID-19. Кината в цялата страна често са приканвани да преустановят работа или да намалят броя на зрителите. 

Първият "Аватар" (2009) се върна на върха сред най-касовите филми за всички времена именно благодарение на прожекции в Китай в началото на 2021 г. След десетилетие начело на класацията, той бе изместен от "Отмъстителите: Краят" (2019), но господството на комиксовия блокбастър продължи по-малко от две години.

Set more than a decade after the events of the first film, “Avatar: The Way of Water” begins to tell the story of the Sully family (Jake, Neytiri, and their ...

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата