Медия без
политическа реклама

Китай смени финала на "Миньоните"

23 Авг. 2022
снимка: Universal/Форум филм

"Миньоните: Възходът на Гру" е един от малкото холивудски хитове, които се добраха до китайските киносалони в последната година. Десантът на малките жълти човечета на изток обаче не може да се тълкува еднозначно като успех на студиото Illumination - въпреки спечелените в премиерния ден 21.74 милиона юана (3.2 милиона долара или рекорден резултат за чуждестранен филм в Китай от началото на пандемията през март 2020 г.). Ройтерс съобщава, че финалът на филма е бил драстично променен. 

Потребители на китайската социална мрежа Weibo съобщава, че цензорите са решили в полза на по-"възпитателен" край, в който злодеят Див Пердах е заловен от полицията и отива в затвора за 20 години. Той също открива "любовта към театъра" и сформира самодейна актьорска трупа. Дописаният финал също отбелязва, че Гру се е върнал при семейството си и "неговото най-голямо постижение е да бъде баща на три дъщери". 

В международната версия, която продължава да се прожектира и у нас, Гру и Див Пердах се отправят заедно към неизвестното, след като последният е инсценирал смъртта си, за да избегне ударите на закона. Многобройни коментари на китайски потребители се подиграват на поправките, сравнявайки ниското им качество с "PowerPoint презентация". DuSir, филмов коментатор с 14.4 милиони последователи в Weibo, отбелязва, че китайската версия е с 1 минута по-дълга и задава въпроса дали това допълнително време изобщо е необходимо. "Ние сме единствените, които се нуждаят от специални насоки и се страхуват, че анимационно филмче може да ни "повреди", пише той. 

Други коментират, че алтернативният финал промотира новата политика на Китай за три деца на семейство, с която страната се опитва да подобри демографията си. 

За момента китайските разпространите Huaxia Film Distribution and China Film Co отказват коментар. 

В последните две години Китай рязко ограничи броя чуждестранни филми, които могат да се показват в местните кина - не само американски, но и индийски и корейски. Цензурата обаче засяга не само продукциите, които се прожектират на голям екран, а и тези за домашно гледане. По-рано тази година избухна скандал с променения финал на "Боен клуб" - култовият филм на Дейвид Финчър от 1999 г., разпространен от местната стрийминг платформа Tencent Video. В оригиналния филм героят и неговото алтер его взривиха небостъргачи, а в китайската версия полицията "залавя престъпниците, успешно предотвратявайки експлозията". 

А второто правило е, че в Китай Държавата винаги печели.  Такава е партийната повеля. Затова и Китай има едни от най-рестриктивните правила за цензура в света. По-строго сигурно е само в Северна Корея и Афганистан.

Промените предизвикаха толкова бурна обществена реакция, че в нея се включиха режисьорът на филма и авторът на романа "Боен клуб" Чък Паланюк. Впоследствие Tencent възстанови оригиналната версия на филма в каталога си. 

Холивуд от години се опитва да спечели благоразположението на китайските цензори и зрители, съгласявайки се да нанесе дребни корекции във филмите си за огромния местен пазар. Основно това се изразява в промяна или изрязване на "неподходящи" сцени, често с ЛГБТ+ съдържание. Например от неотдавнашния "Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор" бяха премахнати шест секунди, в който се намеква за хомосексуална любов между Албус Дъмбълдър и злодея Гринделвалд.

За Холивуд Китай е източник както на големи възможности, така и на големи проблеми. Възможностите идват от факта, че той представлява един огромен филмов пазар, според очакванията - скоро и най-големият в света.
Въпреки че студиата в Холивуд обикновено правят всичко възможно, за да осигурят премиера на филмите на китайските пазари, изглежда, че нещата започват да се променят.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?