Медия без
политическа реклама

Атанас Атанасов превръща камъка в платно за картините си

Изложбата живопис „На друго място“ отвежда и художника, и зрителя към надреални светове

30 Май 2024
Камъкът крие неознати светове...
Галерия Арте
Камъкът крие неознати светове...

Изложба живопис на художника Атанас Атанасов, наречена „На друго място“, се открива в понеделник, 3 юни, от 18.00 ч. в столичната галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ 31.

Атанас Атанасов представя нова серия картини и обекти, рисувани върху камък, в които превръща в тема енигматично „затворените“ в камъка енергии и съдържания, скритите в него светове.

Защо така обсебващо ни привикват и задържат в себе си картините на Атанас? Какво ни обещават те...? „Тези картини ни приласкават лъжовно в своята предметна, материална определеност, в привидната разпознаваемост на пейзажните мотиви, за да ни отведат тихо и завладяващо на друго място. Място нереално, свъхреално, на съзерцание и бленувано метафизично очакване. След виртуозно постигнатата визуална илюзия, с елегантна недоизказаност и очарователни изненади, да ни „изгубят“ в безпределното и неназовимото, в тайните отвори и сенки на камъка“, характеризира творчеството на Атанасов неговият колега – големият художник и скулптор проф. Станислав Памукчиев.

Според него Атанас е художник, който може да ни разходи по пътеките на въображението, да ни разтвори в светлината на утринта и да ни скрие в тайните на сумрака. Атанас е художник, който може да ни поведе след себе си по линията на хвърлената от камъка сянка върху дланите на земята и очите на небето.          

Атанас Атанасов споделя, че Станислав Памукчиев, без да подозира, е подсказал заглавието на тази изложба – „На друго място“. „Много точно определение за това, което се опитвам да правя. Другото място е там, където искам да бъда – отвъд познатия пейзаж, в дълбочината на камъка, където повърхността се пречупва, образът преминава в друго пространство, навлиза в друго измерение, материалността се стопява и се превръща в сянка, в отражение“, казва Атанас. Камъкът за него е едновременно обект на изображението и „платно“ на картината, повърхност и скрити пространства в дълбочината.

Технологичното предизвикателство да превърне двуизмерното живописно изображение в триизмерно пространство, да използва дефектите и релефа на камъка за ориентир, се редува с добре познатата темперна техника, където процесът от години е рутинен и овладян. „Затова беше много забавно да се оставя случайността да ме води. Заведе ме „На друго място“, в заключение признава повелителят на камъка.

Изложбата в галерия „Арте“ може да бъде разгледана до 15 юни.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата