Медия без
политическа реклама

"Арте" увенчава юбилея си с пътуваща изложба и каталог

След два адреса в София експозицията ще премине през Ямбол и Благоевград

Стефан Лютаков, „Заедно”, бронз
Снимки Емил Л. Георгиев
Стефан Лютаков, „Заедно”, бронз

Всеки, който се интересува сериозно от художествения живот у нас знае това не голямо като площ пространство, където много от утвърдените автори в нашата живопис, графика, скулптура, керамика… редовно представят своите нови творби. Галерия „Арте“ бе основана преди близо 20 години в един салон на ул. „Г. С. Раковски“.

Благодарение на двете галеристки Антоанета Джонева и Гергана Борисова, и привлечените от тях артисти, работещи в широката стилова палитра на съвременната ни живопис — от  фотореализма на Володя Кенарев до поетично-декоративните абстракции на Иван Андонов, „Арте“ скоро спечели както вниманието на гилдията, така и интереса на публиката. Затова спомогнаха в първите години и още известни имена като Георги Лечев, Милко Божков, Стоян Цанев, Вежди Рашидов… Галерията се утвърди като място предимно за кавалетна живопис, с акцент на традициите пред новите по-радикални и неконвенционални форми в изкуството. 

Преди пет години с преместването на „Арте“ на настоящия ѝ адрес в края на декември 2017-та на ул. „Бузлуджа“ 31, и поемането на цялата дейност от Гергана Борисова, постави началото на втория етап в работата на галерията. Общо дотук галерия „Арте“ може да се похвали със 143 изложби в първите си 15 години и още 80 в последните пет години до края на 2022-ра. Това са основно утвърдени имена, въпреки че, по думите на Гергана Борисова, „даваме подкрепа и на млади автори, които смятаме, че заслужават, работят активно и с много страст…“. 

Юбилеят бе отбелязан с мащабна изложба в две части, която галерията посвети на изкуствоведа Ружа Маринска и на художника Людмил Лазаров, починали в края на миналата година. От 12 декември до 6 януари т.г. под името „Стъпки във времето. Рисунки“ галерията се изпълни с работи от 35 автори, представяли се там през последните пет години - Иван Димов, Елза Гоева, Емил Попов, Захари Каменов, Зиятин Нуриев, Анета Дръгушану, Свилен Блажев, Станислав Памукчиев, Владимир Морзоханов, Десислава Минчева, Иван Газдов, Любен Генов, Николай Янакиев…

Втората част на изложбата „Стъпки във времето. Живопис и скулптура“ бе открита на 16 януари в галерия „Средец“ към Министерството на културата (бул. „Ал. Стамболийски“ 17). Тя включва по-цялостно представяне на произведения на същите художници от първата част, с по-мащабни произведения в по-голямото пространство на „Средец“. Можем да добавим още имената на скулптурите Кирил Матеев с бронзово-каменната  композиция „Каин и Авел”, „Глава“, подобна на кукерска маска на Божидар Бончев, две прегърнати бронзови тела, реещи се във въздуха, на Стефан Лютаков, каменен прозорец на Иван Русев … и картини на Елза Гоева, Надежда Кутева, Яна Петкова, Владимир Морзоханов, Милко Божков…

Експозицията ще остане там до 31 януари, така че днес и утре са последните дни, в които може да бъде разгледана в столицата. През месец юли ще гостува в градската галерия в Ямбол, а през септември — в градската галерия в Благоевград. А „Арте“ ще продължи да събира почитатели и колекционери с предстоящите юбилейни експозиции на Йордан Кацамунски, Светлин Русев, Иван Димов, Станислав Памукчиев, Милко Божков, Кирил Мескин и др.

Повод за „Стъпки във времето“ е издаването на едноименния каталог, който в 160-те си страници обхваща 60 изложби от последните 5 години, с произведения на творческите индивидуалности, участвали най-активно  в художествения живот на „Арте“ през последните 5 години. „Доминантно присъстват утвърдени имена с изразени лични светове, с разпознаваем стилистичен белег, с вътрешна устойчивост на своето артистично поведение“, пише в текста си в каталога Ружа Маринска, за проекта, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”. Сред тях с по няколко от вероятно последните им творби са представени и художници, които вече не са сред нас - като Румен Скорчев, Светлин Русев, Михалис Гарудис.

Ключови думи:

Арте, юбилей, изложба, каталог

Още по темата