Медия без
политическа реклама

Архивът на доайена Румен Гашаров разкрива тайните си

Галерия „Стубел“ представя непоказвани „бързи“ скици на художника, прераснали впоследствие в знакови картини

27 Ноем. 2023
В полезрението на Гашаров попадат хора, животни и предмети, които той превръща в художествени образи.
В полезрението на Гашаров попадат хора, животни и предмети, които той превръща в художествени образи.

Изложба рисунки на големия български художник Румен Гашаров се открива идния понеделник, 4 декември, в столичната галерия „Стубел“ на ул. „Коста Лулчев“ 2В. Експозицията включва повече от 40 творби, създадени предимно през 60-те и 70-те години на миналия век.

Живописното творчество на Румен Гашаров е добре познато на широката публика. Той e сред онези автори, които успяват да удивят зрителя с неподправената си оригиналност и специфична изразителност. През чувствителното и критично зрително поле на художника преминават феномени, събития, хора, предмети, които той превръща в художествени образи. Специфичното чувство за хумор и ироничният поглед към житейските явления карат изтъкнатия изследовател на природата на кича проф. Иван Славов навремето да припознае Гашаров като свой идеен събрат, но в сферата на изобразителното изкуство.

Към множеството живописни платна, колажи, илюстрации, създадени през повече от 60-годишен период на творчество, са запазени стотици скици и рисунки, съхранени в архива на 87-годишния днес Румен Гашаров, които до момента не са показвани пред публика. Изключение прави една малка част, която бе включена в изложбата „Бруто-Нето“ в СГХГ в края на 2022 г.

Настоящата изложба в галерия „Стубел“ за първи път представя тази непозната страна от творчеството на Румен Гашаров, свързана с интимния свят на художника. Рисунките са изпълнени с молив, туш, пастел, акварел, химикалка, флумастер – с всичко, което е в близост и в полезрението на твореца. В много от тези бързи скици личи стремежът да не се изпусне, да не се забрави идеята, да се съхранят впечатлението и емоцията от преживяното. Значителен брой от тях впоследствие прерастват в по-детайлно разработени рисунки, в които образите изплуват до акварелни композиции и колажи. Сред тях ще разпознаем герои, лица, предмети и образи, претворени в знакови картини на Гашар, днес част от музейни и частни колекции, отбелязва изкуствоведът Станислава Николова, куратор на изложбата, която може да бъде разгледана до 22 декември.

Румен Гашаров е роден през 1936 г. в Пловдив, но по-голямата част от живота му преминава в София. През 1956-а той получава диплома №1 на новосъздадената (1951) Художествена гимназия в София. През 1962 г. Гашаров завършва живопис в НХА при проф. Илия Петров. Още същата година започва неговото активно участие в художествения живот на страната. Освен в България показва свои самостоятелни изложби и в Унгария, Полша, Чехия, Германия, Великобритания и Русия.

През 1977 г. Гашаров печели първа награда от Международната изложба „Хумор и сатира в живописта“ в Габрово. Двукратен носител е на годишната награда на СБХ „Владимир Димитров-Майстора“ (1984 и 2022), на годишната награда на Столична община за изобразително изкуство (1987) и на първа награда от общата художествена изложба, посветена на София (1989). Творби на Румен Гашаров присъстват в колекциите на Националната галерия, СГХГ, музея „Пушкин“ в Москва, в повечето окръжни и градски художествени галерии в страната, както и в частни колекции в България и в чужбина.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата