Quantcast

Медия без
политическа реклама

„Антихрист“ идва с образа на Владо Карамазов в Деня на будителите

Режисьорът Стилиян Петров превръща фрагменти от философския роман на Емилиян Станев в спектакъл

30 Окт. 2023
НТ Иван Вазов
Героят на Владимир Карамазов се разкъсва между дявола и Бога.

Спектакълът „Антихрист. Глави VIII, X, XI“ по емблематичния роман на Емилиян Станев ще има премиера в Народния театър в Деня на будителите 1 ноември. Режисьор е Стилиян Петров, а на сцената публиката ще види актьорите Владимир Карамазов, Надя Керанова и Александър Кънев, които ще докажат, както пише и в самия роман, че „човек не е нито ангел, нито животно и за нещастие в стремежа си да постъпва като ангел, той се държи като животно“.

Именно човекът стои във фокуса на постановката – какво се запазва у него от зададения му от Бога образ, как се трансформира неговата природа и какво се разрушава в нея през житейските му изпитания, отбелязват от екипа. Спектакълът търси отговор защо единственото разумно същество от Божиите творения трагично катастрофира. Защо дори човек с неистова сила и високи стремежи, готов на крайни и мащабни проявления, е подвластен на "земната гравитация"? Какво води до раздвоение у човека и го лишава от любовта и милостта, дадени от Бога? Постановката изследва загубата на Божественото.

Драматург на „Антихрист. Глави VIII, X, XI“ е Майя Праматарова, сценографията и костюмите са дело на Никола Тороманов, музиката е създадена от Милен Кукошаров, а видеографията – от Теодор Киряков.

Спектакълът е втора премиера на Народния театър за новия сезон и четвърти проект от програмата „Театър+“ - платформа за дългосрочна и съвместна творческа работа за обмяна на идеи и представяне на нови драматургични и сценични тенденции, за запознаване на по-младата публика с творческия свят на стойностни майстори на словото. Досега по тази програма се появиха сценичните реализации на „Частици жена“ от Ката Вебер на режисьора Крис Шарков, „Хоро“ по едноименния роман на Антон Страшимиров с режисьор Василена Радева и „Разходка с Гогол“ по текстове на известния руски класик в постановка на Каня Петрова.

Местата за двете премиерни дати – 1 и 2 ноември, вече са изчерпани, съобщават от Народния театър, но зрителите могат да закупят билети за някое от следващите представления – на 10 и 24 ноември, както и на 3, 19 и 30 декември.

Създаден през 1970 г., романът „Антихрист“ на Емилиян Станев се смята за връх в неговото творчество и за едно от най-значимите белетристични произведения на литературния ХХ век в България. Той разкрива историческите познания на автора, като ни пренася във времената на Средновековието и падането на старата престолнина Търново под напора на османците, но в същото време осмисля по нов начин явленията и събитията от епохата. В центъра на богатата философска проблематика в романа е темата за смисъла на живота, преплитаща се с вечните въпроси за доброто и злото, за истината и лъжата, за духа и материята. Главният герой Еньо (в ролята – Владо Карамазов), ще приеме духовното име Теофил като монах, но не след дълго ще захвърли расото. Неговите срещи с патриарх Евтимий и перипетиите по личния му път ще го накарат да се разкъсва между дявола и Бога, да вкуси от ересите, да се отдаде на плътски разгул, но неизбежно да продължава да търси отговорите на вечните въпроси. Еньо е събирателен образ на ренесансовия човек, изпреварил времето си, категорична е критиката.

Версията на Стилиян Петров е съсредоточена върху 3 глави от романа на Емилиян Станев (1907-1979). Редуцирани са линии и детайли от текста, като са изведени и окрупнени теми и мотиви, които въвеждат класическата творба в новото столетие. „Антихрист. Глави VIII, X, XI“ не е теологично, а антропологично представление. Вярно на духа на романа то се изгражда върху драматургична система, заредена със силно вътрешно напрежение и конфликтност. Тримата артисти, чрез които романът оживява на сцената, разкриват непредсказуемо не само своите персонажи, но и поетиката на творбата.

 

Още по темата