Quantcast

Медия без
политическа реклама

Анимация на Disney бе спряна в 14 страни заради гей целувка

16 Юни 2022
форум филм

Най-новата анимация на студио "Пиксар" и Disney "Баз Светлинна година", в която има сцена с целувка между две героини, не получи разрешение за разпространение в 14 страни от Близкия изток и Азия. Отказ за разпространение е дошъл от Малайзия, Индонезия, Ливан, Йордания, Бахрейн, Египет, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия, палестинските територии, Сирия, Ирак и ОАЕ - все преобладаващо мюсюлмански страни.

"Баз Светлинна година" разказва житейската история на астронавта, познат от тетралогията "Играта на играчките". Във филма Баз и космическите рейнджъри, сред които неговата най-добра приятелка и ръководител на мисията Алиша Хоторн, се приземяват на вражеска планета. В няколко сцени от филма е показана хомосексуалната връзка между Алиша и съпругата й. Двете имат и син, а в един от кадрите астронавката целува за кратко партньорката си. Тази сцена първоначално е отрязана от "Пиксар". Впоследствие тя бе възстановена във филма след протест на служители на Pixar и Disney, които призоваха една от водещите компании в света на развлекателната индустрия да защити правата на ЛГБТ+ общността, включително и по повод на приемането на закон срещу сексуалното образование в училищата във Флорида.

Един от продуцентите на "Баз Светлинна година" - Галин Сусман, съобщи пред Ройтерс, че и Китай е поискал да се премонтира част от филма, за да отпаднат проблемните сцени. Disney са отказали да направят това, което означава, че филмът няма да има премиера и на най-големия кинопазар в света. "Варайъти" обаче уточнява, че Китай не е решаващ пазар за Pixar - оттам са дошли само 3% от възлизащите на над 1 млрд. долара приходи от билети за "Играта на играчките 4".

"Няма да режем нищо, особено нещо толкова важно като любовната и вдъхновяваща връзка, която показва на Баз какво пропуска в живота заради избора, който е направил. Така че не, няма да режем", уточни Сусман на премиерата на филма в Лондон. 

Китай поиска и получи съкращаване на шест секунди от "Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор", където гей привличането между Дъмбълдор и злодея Гринделвалд бе загатнато само в няколко реплики. За разлика от Warner обаче, Disney отказа да отреже ЛГБТ+ елементите в "Доктор Стрейдж и Мултивселената на лудостта" от поредицата на Marvel.

"Баз Светлинна година" излиза в кината по света и у нас утре. 

Още по темата