Медия без
политическа реклама

Адвокатка поиска оставката на директора на Народния театър

Десислава Каменова подкрепи иска си с 1400 подписа на граждани

24 Юли 2023
Васил Василев
БГНЕС
Васил Василев

Адвокатката Десислава Каменова, инициатор на подписка с искане за оставката на директора на Народния театър, внесе в Министерството на културата предложение за дисциплинарно уволнение на Васил Василев. "Мандатът не е безусловен, той е служител на Народния театър, а над него йерархически седи министърът", заяви пред БНР Каменова, която е подкрепила писмото си с 1399 подписа на граждани. Адресат на исканията ѝ е новият министър на културата Кръстю Кръстев. Основанията за оставка на Василев са "сериозни пропуски и неизпълнение на задължителните му функции", както и за "уронване престижа на театъра".

"Това предложение, което внесох на 20 юли в деловодството на Министерството на културата, съдържа тази онлайн подписка с подписите, които до момента са събрани, както и едно предложение, в което са разписани правните аргументи и юридическите основания", пояснява тя пред националното радио. "Ние правим предложение - първото е той да бъде помолен от министъра да подаде оставка. И алтернативно - ако той не подаде оставка, да бъде образувано дисциплинарно производство и неговият договор да бъде прекратен заради несправяне с работата и уронване престижа на Народния театър", казва още юристката. По думите ѝ министър Кръстю Кръстев е обещал развръзка до края на лятото.  

Безучастието е по-опасно и от бездарието, отбеляза Каменова. 

Тя припомня, че преди да бъде формулирана подписка с това конкретно искане, е имало предхождаща онлайн петиция, която е призовавала от името на зрителите още в началото на конфликта ръководството на театъра да запази постановките на Явор Гърдев и Александър Морфов: "В тази петиция хората се обединиха около молбата да се оттеглят замесените в този скандал и да дадат предимство на творческия екип и таланта. Благодарихме на директора за положените усилия и съжалихме за така стеклите се обстоятелства. Нашето искане беше просто очакване на новите постановки на тези режисьори. Ние не сме искали по никакъв начин да се конфронтираме и да внасяме допълнително напрежение. В този конфликт забравихме най-важните - зрителите". 

От есента на миналата година в Народния театър цари постоянно напрежение. Най-противоречиво се оказа назначаването за пиар на театъра на популярна фигура от ДПС - Велислава Кръстева. Главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на кабинета ѝ, поиска оставката ѝ, а впоследствие самият той бе уволнен дисциплинарно от директора Васил Василев, който лично го бе назначил на този пост по-малко от година преди това. Именно връщането на Морфов в Народния театър бе ключов момент в концепцията на Василев, с която малко преди това той спечели конкурса за директорския пост в първата ни трупа. Оставка подаде и Захари Карабашлиев (също назначен от Василев), а Явор Гърдев депозира своята, но засега остава с единия крак в театъра.

Междувременно Кръстева напусна, но сътресенията в Народния театър не приключиха. Преди дни актьорът Камен Донев обяви, че няма да продължи да играе в "Животът е прекрасен" на първата ни сцена, а щатният фотограф на театъра от над 10 години - Стефан А. Щерев, съобщи, че договорът му не е бил подновен. Известният актьор Валентин Танев пък директно заяви, че президентът Румен Радев подкрепя политически Васил Василев, а много от колегите му мълчат по финансови съображения.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата