facebook
twitter

Култура

27 фотографи представят Източна Европа през обектива си

Изложбата "Факт-фикция-истина" показва полемични произведения на творци от 14 държави
1654
Музей на социалистическото изкуство
Екатерина Максимова, Русия, "През лятото на село".

До 30 юни

Музей на социалистическото изкуство

 

27 фотографи от 14 държави участват със свои серии в изложбата „Факт-фикция-истина”, която от днес може да се види в Музея на социалистическото изкуство. Експозицията представя творби на млади автори и на такива, ориентирани към настоящето на страните от Източна Европа. Със свои серии участват 27 фотографи от 14 държави.

Арт събитието е част от програмата на десетото юбилейно издание на Международния фотофестивал - биенале „Фодар“. Статистиката на фестивала показва, че за изминалите девет издания в него са участвали над 14 000 произведения, дело на повече от 1200 автори от 53 държави. Регламентът на конкурса не е ориентиран към представители на масовото любителско движение. Изданията са тематични, приемат се само разгърнати фотографски форми, а журитата са с численост от 9 до 11 експерти в областта на фотографията, визуалните изкуства и различни области на хуманитаристиката.

Фондация „Фодар“ е създадена през 1999 г. с предмет на дейност в областта на визуалните изкуства, като акцентът е върху художествената фотография. Основният проект е Международният фотофестивал - биенале „Фодар“. Досегашните издания на биеналето са проведени в партньорство с художествената галерия „Илия Бешков” в Плевен. 

Настоящата изложба е провокирана от интереса, който ценителите проявиха към експозицията в друг филиал на Националната галерия - Двореца. Там до 19 май все още могат да се видят произведенията, изложени по случай 110 години от рождението на художника Васил Иванов - странна птица за времето си, последовател на учението на Петър Дънов, почитател на йога и езотеричните учения, напълно неприет като творец в родината си, но превърнал се във визитна картичка на България пред света на модерното изкуство през 60-те години.

Все още няма коментари

Още

Лятото вдъхновява традиционната изложба на "Нюанс"
Ретроспектива за Никола Маринов бе открита в Търговище
Изложбата "Синтез" хвърля мост между континентите

10.07.2019

Милена Димова

160

Влез или се регистрирай за да коментираш

×