Медия без
политическа реклама

100 музея молят екоактивистите да спрат атаките върху картини

Те подценяват крехкостта на изкуството, пише в обръщението

11 Ноем. 2022
Гардиън

Близо 100 международни музея и галерии обявиха днес, че са дълбоко шокирани от действията, насочени срещу произведения на изкуството от страна на екоактивисти и припомниха своята роля на пазители на тези творби, предаде Франс прес. "Активистите, отговорни за тези атаки, подценяват до голяма степен крехкостта на тези незаменими творби", се казва в съвместно изявление на прочути културни институти, сред които "Прадо" в Мадрид, "Лувъра" в Париж, "Гугенхайм" в Ню Йорк, Националната галерия в Лондон, "Уфици" във Флоренция" и др.

В последните седмици екоактивисти организираха поредица от протести в музеи, включващи заливане със супа или пюре на известни творби, или залепване за картини. Атаките бяха срещу творби на Винсент ван Гог, Клод Моне, Вермеер, Гоя, Анди Уорхол и др. Творбите останаха невредими. Само на "Слънчогледите" на Ван Гог, изложени в Лондон - първата атакувана известна картина, бяха нанесени леки щети по рамката.

"Музеите са места, в които се установява диалог между хора от най-различни хоризонти и следователно места, които допринасят за обмена между обществата", се казва в документа, подписан от представители на 92 музея по света. В него те припомнят, че съществените функции на музеите, като събиране на творби, изследователска дейност и съхраняване на произведенията на изкуството са още по-важни сега, откогато и да е било.

До момента на публикуването на това писмо повечето музеи запазваха относително мълчание във връзка с инцидентите, изтъквайки различни мотиви - че не искат да популяризират акциите на ековандалите, или пък да привличат внимание към своите протоколи за сигурност. Няма и кой знае какви санкции за нападателите. Единствено в Нидерландия активистите, посегнали върху "Момичето с перлена обица" на Вермеер, бяха осъдени по бързата процедура на месец затвор и още един месец условно.

 

ГЛАС В ПУСТИНЯ

Публикуваното снощи обръщение изглежда не е получило нужния отзвук, след като днес нова група активисти се опита да се залепи за "Викът" на Едвард Мунк в Осло. Охраната обаче се е намесила светкавично. "Намираме се в Националния музей след сигнал от охранителите там. Те са заловили трима души, като двама са се опитали да се залепят за картината", написа полицията в Twitter. "Те не са успели, но по стъклената витрина има следи от лепило. Няма данни за нанесени щети на картината".

"Викът", нарисувана през 1893 г., днес е символ на екзистенциалния гняв. 

Организацията "Спрете проучванията за нефт" заяви пред норвежкото списание за култура Tidens, че намерението ѝ е да "извади хората от апатията им", за да "стигнат до разговора, който искаме да проведем". Норвегия е най-големият производител на петрол в Западна Европа.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата