Quantcast
100 музея молят екоактивистите да спрат атаките върху картини | СЕГА
facebook
twitter

Култура

100 музея молят екоактивистите да спрат атаките върху картини

Те подценяват крехкостта на изкуството, пише в обръщението
213
 Гардиън

Близо 100 международни музея и галерии обявиха днес, че са дълбоко шокирани от действията, насочени срещу произведения на изкуството от страна на екоактивисти и припомниха своята роля на пазители на тези творби, предаде Франс прес. "Активистите, отговорни за тези атаки, подценяват до голяма степен крехкостта на тези незаменими творби", се казва в съвместно изявление на прочути културни институти, сред които "Прадо" в Мадрид, "Лувъра" в Париж, "Гугенхайм" в Ню Йорк, Националната галерия в Лондон, "Уфици" във Флоренция" и др.

В последните седмици екоактивисти организираха поредица от протести в музеи, включващи заливане със супа или пюре на известни творби, или залепване за картини. Атаките бяха срещу творби на Винсент ван Гог, Клод Моне, Вермеер, Гоя, Анди Уорхол и др. Творбите останаха невредими. Само на "Слънчогледите" на Ван Гог, изложени в Лондон - първата атакувана известна картина, бяха нанесени леки щети по рамката.

"Музеите са места, в които се установява диалог между хора от най-различни хоризонти и следователно места, които допринасят за обмена между обществата", се казва в документа, подписан от представители на 92 музея по света. В него те припомнят, че съществените функции на музеите, като събиране на творби, изследователска дейност и съхраняване на произведенията на изкуството са още по-важни сега, откогато и да е било.

До момента на публикуването на това писмо повечето музеи запазваха относително мълчание във връзка с инцидентите, изтъквайки различни мотиви - че не искат да популяризират акциите на ековандалите, или пък да привличат внимание към своите протоколи за сигурност. Няма и кой знае какви санкции за нападателите. Единствено в Нидерландия активистите, посегнали върху "Момичето с перлена обица" на Вермеер, бяха осъдени по бързата процедура на месец затвор и още един месец условно.

 

ГЛАС В ПУСТИНЯ

Публикуваното снощи обръщение изглежда не е получило нужния отзвук, след като днес нова група активисти се опита да се залепи за "Викът" на Едвард Мунк в Осло. Охраната обаче се е намесила светкавично. "Намираме се в Националния музей след сигнал от охранителите там. Те са заловили трима души, като двама са се опитали да се залепят за картината", написа полицията в Twitter. "Те не са успели, но по стъклената витрина има следи от лепило. Няма данни за нанесени щети на картината".

"Викът", нарисувана през 1893 г., днес е символ на екзистенциалния гняв. 

Организацията "Спрете проучванията за нефт" заяви пред норвежкото списание за култура Tidens, че намерението ѝ е да "извади хората от апатията им", за да "стигнат до разговора, който искаме да проведем". Норвегия е най-големият производител на петрол в Западна Европа.

 

Още

4 млн. лева е струвало на МВР да пази картините на Васил Божков

25.01.2023

3637
Радев сондира мнението на САЩ за петролопровод от Гърция през Странджа

17.12.2022

3134
България стана ключов порт за руския петрол

23.01.2023

3307