Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шанхай отменя строгия локдаун заради спад в икономиката

16 Май 2022
ЕПА/БГНЕС

Шанхай представи планове за връщане към нормален живот от 1 юни и край на строгия локдаун, който продължи повече от шест седмици и допринесе за рязкото забавяне на икономическата активност на Китай, предава в. ''Гаридън''.

Заместник-кметът на града Зон Мин съобщи в понеделник, че повторното отваряне на Шанхай ще бъде извършено на етапи, като ограниченията за движение ще останат в сила до 21 май, за да се предотврати увеличение на броя на новозаразените.

Пълното блокиране на Шанхай, част от китайската политика за ''нулев ковид'', ограничи милиони потребители и работници и навреди на продажбите на дребно, промишленото производство и заетостта. Данните от понеделник показват, че промишленото производство на Китай е спаднало с 2,9% през април спрямо година по-рано, докато продажбите на дребно са се свили с 11,1% на годишна база след спад от 3,5% предходния месец.

Докато в по-голямата част от света хората започват смело да планират екскурзии, връщат се на работа в офиса и се опитват да живеят възможно най-нормално в условията на все още съществуващата ковид пандемия, в Китай, откъдето заразата тръгна преди повече от две години,
За последното денонощие Пекин се превърна в призрачен град. От днес жителите на 22-милионната китайска столица ще трябва да работят от вкъщи, тъй като в града бяха затегнати ковид мерките, предаде ''Франс прес''. Вече два месеца Китай се бори с поредната епидемична вълна.

 

Ключови думи:

Китай, Шанхай, ковид, COVID-19

Още по темата