Quantcast

Медия без
политическа реклама

Защо в студа двигателят харчи по-малко масло?

Липсата на смазка се компенсира от гориво и вода, така че нивото не само не пада, но понякога дори расте

08 Март 2023АЛЕКС МИЛЕВ

През зимата загряването на двигателя до работна температура отнема много повече време, отколкото през лятото. В този режим системата за управление на двигателя осигурява богата горивна смес. И колкото по-модерен е двигателят и колкото по-високи са екологичните стандарти, толкова по-богата е сместа.

В случая излишното гориво изгаря още в каталитизатора, което води до бързо нагряване на керамичните клетки и ефективно изхвърляне на отработените газове. Въпреки това, бензинът от богата смес се кондензира по стените на цилиндрите, които все още не са загряти, и навлиза в маслото през буталните пръстени.

При чести студени стартирания и кратки пътувания горивото от маслото няма време да се изпари. Поради това нивото му в двигателя постепенно се повишава, като подобен ефект може да се наблюдава от собствениците на автомобили както с бензинови, така и с дизелови двигатели.

Когато двигателят бъде изключен след пътуване, въздухът вътре се охлажда и влагата се кондензира по стените. И ако пътуванията са чести, но на кратки разстояние, тогава тази вода от маслото няма време да се изпари.

За да проверите това, просто развийте капачката на маслото. На долната му повърхност през зимата се образуват жълтеникави налепи, които по консистенция наподобяват заквасена сметана. Представлява емулсия (механична смес) от вода с двигателно масло. Капакът на клапана е покрит със същите отлагания.

Водата също се събира в картера и така нивото на маслото се повишава. Това мо.же да бъде опасно, тъй при замръзване, подаването на масло ще спре напълно. Последствията са кошмарни - маслен „глад“ и повишено износване на детайлите, което води до основен ремонт на двигателя.

Най-добрата превенция в случая е интензивното използване на автомобила и дългите пътувания. Например в таксита, които изминават 100 000 км годишно, в маслото практически няма вода и гориво. Затова и рецептата е след 4-5 кратки пътувания, задължително трябва да се направи едно дълго. Освен това след пълно загряване е желателно двигателят да се движи на високи обороти.

Ако пътните условия не позволяват развиване на висока (над 100 км/ч) скорост, е необходимо да се премине към по-ниски предавки, така че оборотите на двигателя да не са по-ниски от 4000 в минута, и да поддържате този режим поне 15-20 минути . По време на такова пътуване горивото и влагата от маслото ще се изпарят.

Друга полезна опция е изолацията на двигателното отделение. На решетката на радиатора може да се монтира престилка, а двигателят може да бъде покрит отгоре с автомобилно одеяло (ако е много студено). То помага да се намали количеството емулсия върху вътрешната повърхност на капака на клапана, тъй като задържа топлината в горната част на двигателя.

През зимата нивото на маслото може да се покачи през зимата по други причини. Например, навлизането на излишно гориво може да се дължи на спукан инжектор. Също така през спукани уплътнения или през пукнатини в други чадти, антифризът ще започне да навлиза в маслото.

Ако от изпускателната система излиза черен дим или двигателят наскоро е прегрял, е добре да се направи диагностика, а не да се разчита, че нивото на маслото просто се повишава заради конденза.

Ключови думи:

автомобили

Още по темата