Quantcast

Медия без
политическа реклама

Вредните шофьорски навици, които скъсяват живота на автомобила

10 Апр. 2023АЛЕКС МИЛЕВ

Важна роля за поддръжка на доброто състояние на автомобила играят не само условията, при които той се използва, но и начините на експлоатация. Т.е. - някои навици на шофьорите може да се отразят неблагоприятно на превозното средство.

Например пушенето, което може да навреди не само на здравето на водача. Според някои изследвания, запалената цигара в купето води до образуване на димен "филм" върху стъклото, което от своя страна се отразява негативно на видимостта пред човека зад волана.

Но навиците на шофиране могат директно да доведат до преждевременно амортизиране на колата. Ако водачът на автомобил с ръчна скоростна кутия често натиска съединителя по време на спиране, това ще намали ресурса на механизма и ще износи по-бързо дисковете на съединителя.

Автоматичната трансмисия обаче също може да се повреди преждевременно - тя пък поради често преместване на селектора в положение "P" (паркинг). Това често става при задръствания в трафика и оказва директно влияние върху живота на скоростната кутия. Всъщност е добре режим „паркиране“ да се използва само при продължителен престой на едно място. Затова шофьорите трябва да внимават, за да не придобият навик да включват на "Р" за щяло и нещяло.

Друг лош навик е да не се използва ръчната спирачка. Ако автомобил с автоматик бъде оставен на наклон без вдигната ръчна спирачка, някои части на автоматичната скоростна кутия може да изпитат повишено напрежение. А това също води до умора на метала и по-лесно износване.

Същото важи и за колите с механични скорости. При спиране по наклон без вдигната ръчна зъбният механизъм също е подложен на сериозно натоварване (за да предотврати самопотегляне) с всички вредни последици от това.

Има и друга опасност - някои водачи превключват от задна (например при маневра за заобикаляне на препятствие) на първа/втора директно, докато колата още не е спряла съвсем. Това води до огромно моментно натоварване на зъбните колела в скоростната кутия, често дори се чува престъргването. Обратното нетърпеливо превключване - от предна предавка на задна за бърза маневра, е със същия вреден ефект. 

Експерти посочват също така и едно много разпространено погрешно схващане - че зареждането, когато горивото е почти изчерпано, може да доведе до повишено износване на горивната помпа. Експериментите обаче показват, че помпата е една от най-надеждните части в автомобила и нейната повреда е почти невъзможна, така че няма проблем да се кара до почти пълно изпразване на резервоара.

Ключови думи:

автомобили

Още по темата