Quantcast
Първата ултракола се роди в Гърция | СЕГА
facebook
twitter

Автомобили

Първата ултракола се роди в Гърция

Spyros Chaos има мощност 3000 конски сили, вдига 100 км/ч за 1,55 секунди и струва 12 млн. евро
2 012
 Spyros Panopoulos Automotive
Спирос Панопулос

Колкото и изненадващо да звучи, първата "ултракола" (автомобил с мощност над 3000 конски сили) не се появи в някоя от традиционните сили в индустрията, а в Гърция. Точно там бе представена дебютната машина от този клас.

Ултраколата носи името Chaos и е разработена от гръцката компания Spyros Panopoulos Automotive. Автомобилът излиза в две версии - Earth Version и Zero Gravity, които ще се различават както по мощността и динамичните характеристики, така и по материалите и производствени методи за основните компоненти на двигателя, съобщава Automedia.bg. 

Ще бъдат произведени общо само 20 бройки от двете версии, като по-слабата ще струва 5,5 млн. евро, а по-мощната – 12 млн. евро. Автомобилите ще имат еднакви размери - дължината е 5053, широчината - 2085, височината - 1121 мм. Задвижването им става с битурбо V10 двигател с работен обем 4,0 литра и сух картер. В първия случай той развива мощност 2048.7 к.с. и максимален въртящ момент 1398.4 Nm, а във втория - 3064.7 к.с. и 1983.5 Nm. 

Скоростната кутия е преселективна "роботизирана" със 7 или 8 предавки. По-слабата версия - Chaos Earth Version, ускорява от 0 до 100 км/ч за 1,9 секунди, а Zero Gravity – за 1,55. Достигането на 300 км/ч от място става съответно за 7,9 и 7,1 секунди.

Според създателите на автомобила 78% от него се състои от части, направени от титаниеви и магнезиеви сплави, отпечатани на 3D принтер или изработени от въглеродни нишки и кевлар. Покривът е от метално стъкло SAM2X5-630, дюзите на ауспуха са от титан или термоустойчив инконел (група от 20 метални справи). 

В основата на гръцката ултракола е монокок от специален полимер, който се използва в космическата индустрия и във Формула 1. Буталата на двигателя са направени от закалена алуминиева сплав "теналум", титан, керамика или силициев карбид. Коляновите валове могат да бъдат отпечатани от стомана или титан. Главата на цилиндъра представлява твърда заготовка от алуминий, фрезована на 7-осова машина и снабдена със седла на берилиеви клапани. Турбокомпресорите са оборудвани с карбонови турбинни колела и титаниеви компресорни колела. В интериора са използвани същите материали.

Автомобилът разполага и с най-модерните технологии, сред които са поддръжка на 5G мрежи, добавена и виртуална реалност, гласови команди и разпознаване на лица. Системата също така може да разпознава нивото на стрес у водача и ако то премине предварително определен праг, мощността на двигателя и настройките за контрол на сцеплението ще се променят. 

Корпусът на Chaos използва ефекта на Вентури и притиска колата все повече към пътя с увеличаване на скоростта. В оптималното преразпределение на въздушните потоци участват структурата на сплитера, пръстеновидни калници, напречни равнини отпред и вертикални перки в задната част, които поддържат постоянен въздушен поток. 

За някого всичко това може да звучи като шега, но човекът, който застава с името си зад този проект, е добре познат в автомобилните среди. 44-годишният Спирос Панопулос в продължение на над две десетилетия изработва и доставя специални компоненти за суперколи от марките Lamborghini и McLaren, а също така и за военни машини. Гръцкият инженер има патенти за повече от 30 иновативни технически решения, сред които са алуминиеви сплави за блокове на двигатели, сплави от берилий за турбокомпресори и др.

След Chaos компанията Spyros Panopoulos Automotive ще пусне двуместния електрически хечбек Cubicle и лифтбека с водородни клетки Zion. Топ версията на последния ще получи електромотор с мощност 1750 к.с., като ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 1,8 секунди. Пробегът с едно зареждане ще бъде между 780 и 1350 км.

Ключови думи:

ултракола, автомобили, Chaos

Още

Миниванът S-Max беше обновен сериозно

29.11.2021

201
Ford Ranger смени поколението след 10 г. очакване

26.11.2021

555
Защо автомобилните концерни не приеха споразумението от Глазгоу?

19.11.2021

1189