Медия без
политическа реклама

Най-важните действия при закъсване с колата във вода

Как да избегнем тежки последствия и скъп ремонт на двигателя

08 Авг. 2023
Наводненията, причинени от проливни дъждове, нерядко причиняват подобни неприятни ситуации за шофьорите.
Наводненията, причинени от проливни дъждове, нерядко причиняват подобни неприятни ситуации за шофьорите.

Летните горещини отминават, а същевременно възниква опасност от напоителни валежи. А като се има предвид състоянието на инфраструктурата на много места у нас, те може да предизвикат сериозни проблеми за шофьорите и техните автомобили. Така че е добре водачите да знаят какво трябва да направят, ако колата им заседне в дълбока локва, тъй като това може да причини сериозни повреди.

Внезапното угасване на двигателя в силно наводнен участък може да се дължи на куп причини. Ако се е наводнило двигателното отделение, тогава течността може да проникне в почти всички системи. Най-често, но и не особено опасно, е да се намокрят въздушни филтри и запалителните свещи. Навлизането на вода в двигателното отделение обаче винаги крие висок риск от хидроудар. И тогава последствията може да са много тежки.

 

Какво представлява хидроударът?

Това е процесът, протичащ в буталната група, когато обемът на течността, навлязла в цилиндъра, е по-голям от обема на горивната камера в момента, в който буталото достигне горната мъртва точка. Казано по-просто, водата навлиза в двигателя заедно с горивото и незабавно го изключва.

А неочакван и рязък удар на буталото върху водата в цилиндъра може да разруши биелите, разпределителните валове и дори коляновия вал. В резултат на това щетите по двигателя, стават толкова сериозни, че и много скъп ремонт няма да помогне. Един от признаците за хидроудар е точно спирането на двигателя, придружено с нехарактерно почукване.

 

Как да се действа в такава ситуация?

Трябва да се вземат мерки да се премести автомобилът на сухо място, без да се стартира двигателят. Най-често с избутване на ръка или чрез изтягляне от друг автомобил. Препоръчително е това да стане възможно най-бързо, преди водата се разпространи там, където не трябва да се намира.

След като автомобилът е изтеглен на сухо, трябва да се остави да престои поне 20 минути, за да се оттече водата. Чак след това може да се продължи с проверката, за да се установи колко тежко е повреден двигателят и защо не стартира.

Винаги се започва с въздушния филтър. Сваля се за проверка и ако не се е намокрил - добре. Ако е мокър, трябва да се изчака да изсъхне и тогава един от проблемите е изчезнал и може да се продължи към следващата стъпка. 

А тя е да проверка на на запалителните свещи. Ако от дупките им излиза обилно вода, тя трябва да бъде напълно отстранена.

Следва проверка на нивото на маслото. Ако се виждат бели следи върху измервателната пръчка или нивото на маслото се е повишило забележимо, това е основният симптом за наличие на вода в картера. За двигател и около половин литър вода е критичен. Тук вече се преценява на око, и ако има основателни подозрения за повечко H2O в маслото по-добре да се повика влекач за извозване на колата в сервиз.

Ако при следването на тези прости препоръки и не се открият поражения, тогава може да се направи опит за стартиране на двигателя.

 

Как се преминават безопасно водни бариери?

Няма универсална рецепта, тъй като всичко зависи от дълбочината на локвата. Но основното правило е едно за всички: старайте се да се движите равномерно и на най-ниската предавка.

В същото време е важно да се поддържат оборотите на двигателя на минимално стабилно ниво. Защото всяко ускоряване или забавяне ще вдигне вълни и ще увеличи рискът от наводняване на двигателното отделение.

Важно е да се избере такъв ритъм на движение, че автомобилът да се движи със скоростта на вълната, която се образува пред него.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили

Още по темата