Медия без
политическа реклама

Манекените, които се жертват за нашата безопасност на пътя

Skoda разказа за тежката съдба на моделите за краш-тестове (и колко струват те)

15 Март 2023АЛЕКС МИЛЕВ
Skoda
Манекените в лабораторията за краш-тестове на Skoda.

Чешкият производител Skoda разполага със собствена обширна лаборатория за създаване на системи за безопасност, където почти ежедневно се провеждат тестове за катастрофи и се симулират до 300 сценария на пътнотранспортни произшествия годишно.

Първият в света манекен за краш-тест Sierra Sam се появява през 1949 г., за да тества катапултиращи седалки, самолетни каски и пилотски ограничители. Оттогава технологията направи огромен скок напред и стана възможно да се симулират инциденти на компютър, но все пак нищо не може да замени истинските тестове.

Специалистите по сигурността на Skoda разполагат с най-малко 12 вида манекени, тъй като в реалния живот хората се различават значително един от друг по височина и телосложение. Осем манекена имитират възрастни пътници, останалите - деца на 1, 3, 6 и 10 години. Взема се предвид дори пола, така че при краш-тестовете се използват и мъжки, и женски модели.

Но класификацията отива още по-далеч. Манекените са отбелязани с процент, например 50% мъже. Това не означава, че манекенът се идентифицира като половин мъж. Това е просто прототипът на средностатистическия мъж по отношение на височина и тегло. За женските манекени се среща обозначението "5% от жените", което означава, че само 5% от жените са физически по-малки от тази извадка.

Всеки тип е специално проектиран да имитира поведението на човешкото тяло при конкретен краш-тест, тъй като различните хора взаимодействат по различен начин със системите и структурата на превозното средство. Според координатора по безопасността на превозните средства на Skoda - Ян Домкар, основната цел е "да се тестват възможно най-много опции, за да се гарантира, че както възрастните пътници, така и децата са добре защитени, където и да седят в колата".

Skoda използва манекени, наречени Hybrid III и Thor за челни удари, и EuroSID II и WorldSID за странични удари. Едни и същи манекени се използват както за вътрешни лабораторни тестове, така и за краш-тестове на Euro NCAP.


Как "работят" манекените за краш-тестове?

За ребрата, гръбначния стълб или ставите се използват специални метални сплави, докато кожата и бедрената част са направени от специална пластмаса. Индивидуалните компоненти са сменяеми, така че всеки основен манекен има дълъг, практически неограничен живот. Всеки манекен е оборудван с десетки сензори, които измерват ускорение, сила и напрежение.

Поради бързото развитие на технологиите, манекените непрекъснато се адаптират. Например, 50% мъжкият манекен (Hybrid III), използван в началото на XXI век, можеше да измерва 56 точки на тялото, докато най-новият Thor може да се похвали със 116 точки на измерване. Това увеличи приликата му с човешкото тяло от 4,6 на 7 от 10 възможни.


Колко струват манекените?

Цената на един манекен далеч надхвърля цената на който и да е модел Skoda. Например Thor струва колосалните 650 000 евро, а WorldSID, който се използва при симулации на страничен удар, е малко по-евтин - 350 000 евро. Освен това си струва да се вземат предвид разходите за тяхната поддръжка и калибриране.

Ключови думи:

автомобили, Skoda