Медия без
политическа реклама

Хидроударът е сред най-големите опасности през пролетта

Минаването през големи локви може да доведе до сериозни проблеми с двигателя

29 Март 2024
В голяма локва движението трябва да става бавно и равномерно
В голяма локва движението трябва да става бавно и равномерно

Обилните валежи, които често са типични за пролетния сезон, създават проблеми на хиляди шофьори. Собственици на наводнени коли трябва да правят скъпи ремонти. А тези, които са пощадени от водата в купето, са изправени пред огромна опасност - риск от хидроудар (воден удар) на двигателя и последствията от него. Какви са признаците и причините за това явление и как може то да бъде избегнато?

 

Какво е воден удар на автомобилен двигател?

Хидроударът, наричан още воден удар или воден чук, обикновено се нарича увеличаване на налягането във всяка затворена система, пълна с течност. От уроците по физика е известно, че водата не се свива (или почти не се свива), която означава, че подобно явление явление може да бъде придружено и от разрушаване на компонентите на системата и разхерметизация.

В автомобилния двигател водният удар възниква в цилиндрите и горивните камери. Конструктивно те са изолирани от влага. Но когато голямо количество вода изведнъж попадне в работещ двигател, възниква скок на налягането и захранващият блок внезапно спира с характерен удар, по време на който частите изпитват огромни натоварвания и може да се повредят. Затова и съществува израз, че „двигателят е отпил глътка вода“.

 

Как възниква хидравличният удар?

Водата може да попадне в работещ двигател не само при пресичане на потоци, реки и бродове, но дори и при бързо шофиране през дълбоки локви или участъци от пътища, наводнени след проливни дъждове. Водата се засмуква в горивната камера на двигателя през нисък въздухозаборник. В резултат на това буталата, движещи се в цилиндрите, срещат препятствие, което пречи на нормалната им работа.

Когато буталата в цилиндрите се опитват да компресират несвиваемата вода, двигателят спира внезапно, при което неговите части може да се деформират или унищожат. При воден удар колата ще се разклати силно, след което двигателят ще спре. За автомобили с дизелов мотор това явление може да бъде още по-катастрофално, тъй като степента на компресия в такива агрегати е по-висока, отколкото в бензиновите. Поради това по-високото налягане и натоварване разрушават двигателя по-бързо и по-сериозно.

 

Последици от воден удар

Резултатът от попадането на автомобил във водно препятствие на пътя може да бъде катастрофален или незначителен, ако имате късмет. Това зависи от редица фактори. Например от количеството вода, влязло в двигателя. Колкото по-висока е скоростта, толкова повече влага ще има в цилиндрите. И колкото по-висока е скоростта на движение на буталата в цилиндрите, толкова по-голямо натоварване ще изпита по време на воден удар.

Най-често при воден чук се деформират или унищожават:

- лагери на коляновия вал;
- колянов вал;
- бутални пръстени;
- колянови механизми;
- разпределителни валове;
- ангренажна верига или ремък;
- цилиндрична глава.

Въпреки това, ако кола, която е влязла в локва, просто спре и водачът и пътниците не усетят никакъв удар, може би нещата не са толкова зле. Понякога електрониката страда от вода, прекратявайки работата на двигателя. Например, заради сензора за положение на коляновия вал. Когато той изсъхне, колата ще може да се движи отново. За да разберете дали е имало воден удар, проверете състоянието на въздушния филтър. Ако е мокър и в кутията няма вода, тогава може би не всичко е толкова лошо.

 

Какво да направите в случай на воден удар?

Ако по време на шофиране през брод или дълбока локва колата изведнъж спре, не стартирайте двигателя отново. Така само ще му навредите. Изключете ключа за запалване и в съответствие с правилата за движение сигнализирайте на другите участници в движението за възможна повреда на вашия автомобил. След това отворете капака, за да проверите захранващия блок и да разберете дали е имало воден удар. На първо място, оценете състоянието на въздушния филтър. Ако е мокър, отстранете го.

Проверете двигателя за повреди и течове на прясна течност. Ако не се види нищо, развийте всички свещи, за да се уверите, че няма капки вода по тях. Ако не откриете нищо критично, „завъртете“ двигателя с извадени свещи с помощта на стартера. Ако няма почуквания или скърцащи шумове, поставете свещите на място и бавно карайте на собствен ход до сервизния център.

 

Как да избегнете водния удар на двигателя?

За да не се налага ремонт или дори смяна на двигателя след хидроудар, следвайте няколко препоръки, основната от които е да не попаднете в тази неприятна ситуация. Трябва да избягвате да минавате през огромни локви, бродове на реки или пътища с опасни наводнения в кола с нисък въздухозаборник. По-добре е да поемете по заобиколен път, отколкото да разберете цената на ремонта на мотор, който е „пил вода“.

Ако няма други възможности, карайте бавно през дълбоките локви, като внимавате за местоположението и височината на въздухозаборника над пътя. Намалете скоростта предварително, преди контакта с водата. И набирайте скорост, когато излизате от локвата. Обърнете внимание как и къде минават другите водачи - по краищата или в центъра. Следвайте пътя с най-малка дълбочина.

Ако дълбочината на локвата не е сериозна, движете се през нея. Но направете това плавно и равномерно, за да не изпреварите водния вал, пуснат пред бронята, който може да мине през капака и да наводни двигателя. За същата цел спазвайте дистанция от автомобилите отпред и се пазете от вълните от идващи автомобили. Ако не можете да ги подминете, може би си струва да пресечете водата един след друг.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили

Още по темата