Медия без
политическа реклама

"Възраждане" получи подкрепата на ИТН да сезира КС за референдума срещу еврото

Независимият депутат Радостин Василев също одобри идеята

За да бъде сезиран Конституционният съд са необходими 48 депутатски подписа. Поради тази причина от "Възраждане" са потърсили помощ от парламентарните групи.
Илияна Димитрова
За да бъде сезиран Конституционният съд са необходими 48 депутатски подписа. Поради тази причина от "Възраждане" са потърсили помощ от парламентарните групи.

"Възраждане" внасят жалба до Конституционния съд във връзка с отхвърленото в Народното събрание предложение за свикване на референдум срещу еврото. Жалбата ще бъде внесена днес следобед.

В парламента лидерът на националистите Костадин Костадинов заяви, че е получена подкрепа от ИТН и от бившия кадър на ПП-ДБ и партията на Слави Трифонов Радостин Василев. "НС погази закона и текстове от Конституцията чрез отхвърляне на референдума за лева. Внасяме жалба до Конституционния съд, която е подписана от ИТН и независимия депутат Радостин Василев", обясни Костадинов. И упрекна президента Румен Радев, че "вместо да спазва закона, той също го погази. Затова не ни остава друга възможност, освен да сезираме КС", каза още Костадинов.

За да бъде сезиран Конституционният съд са необходими 48 депутатски подписа. Поради тази причина от "Възраждане" са потърсили помощ от парламентарните групи и са я получили от ИТН и Радостин Василев. БСП не са подписали жалбата. По-късно соцлидерът Корнелия Нинова обясни, че причината е, че поканата към тях е била формална, тъй като "Възраждане" вече са разполагали с необходимия брой подписи на ИТН.

ГЛАСУВАНЕТО

Миналата седмица Народното събрание не позволи провеждането на референдума на "Възраждане" срещу еврото. По време на гласуването обаче депутатите в пленарната зала се объркаха какво точно подкрепят и не подкрепят, което постави сериозният въпрос спазена ли е процедурата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата