facebook
twitter

България

Варненската община не се стресна от пропадането на новия булевард

Бързането с откриването на грандиозната придобивка “Васил Левски” за малко не причини трагедия в първия проливен дъжд
1 502
Работници се суетяха около трапа вчера по обяд, а в другия край на моста също зее отвор. Снимки: авторът

Пропадането на кръговото кръстовище на грандиозния варненски булевард "Васил Левски" при първия проливен дъжд не впечатли кмета Иван Портних и общината. 

Във вторник след доста силен дъжд от новото надлезно кръстовище пропадна ивица пръст. Шурна водопад по трасето отдолу, наклони се стълб, голям трап опря в автомобилното платно на кръстовището – по чудо инцидентът не се превърна в трагедия.Вчера работници се суетяха и около още една дупка, намираща се от другата страна на моста, видя "Сега".  Булевардът не е официално открит, но премиерът Бойко Борисов го отвори за движение в дните преди Великден без наличен акт 16. Надлезните кръстовища бяха пуснати месеци по-рано, не се знае те самите разполагат ли с документа. Но срутването показва, че проблемът е базов и въобще не касае финалните актове.

Всичко това се случи не само в предизборна обстановка, но и успоредно с посещение на Борисов във Варна. Часове по-рано той качи кмета Иван Портних в джип, за да разкаже градоначалникът на живо във Фейсбук за придобивките в града. Докато кръстовището се свличаше, Борисов убеждаваше симпатизанти във Фестивалния и конгресен център какви прекрасни неща се градят в България.

Истинската атракция обаче бяха опитите на общинската администрация и лично на Портних да излязат сухи от ситуацията. Булевардът не само се оказа невъведен в експлоатация, но и недовършен в компрометираните си участъци. В тях все още се изграждала подземна комуникация. Друга хватка за измъкване бе разяснението, че проблеми по основното трасе няма, сякаш срутване на надлез не е беда. Подчинени на Портних пък, улеснени от медии, надълго и нашироко разказаха колко точно локви са се образували из града, без да се трогнат от пропадането.

Не толкова критични към местната власт варненци публикуваха в социалните мрежи снимки, на които се вижда, че зейналите участъци по кръговото на “Владислав Варненчик” са отворени и предишния ден, тоест наистина не са били довършени. Това обаче не отменя факта, че има срутване на земна маса и че е било изключително опасно обектът да съществува в такъв вид. Вероятно пропадането се дължи на несвършената навреме работа.

Амбициите бяха булевардът да бъде стопроцентово готов за 24 май, което сега трудно ще се случи. И заради срутванията, и за да се доизгладят други елементи, по трасето вчера щъкаха машини, забиваха се пилони със знамена. Официална цена на проекта не е съобщавана, той коства поне 115 млн. лв., три четвърти от които даде държавата. Градежът бе поверен на компанията “Хидрострой” и стартира през есента на 2017 г. Това е най-голямото пътно съоръжение в града от 30-40 години.

 

ОЩЕ ВОДА

Единственото успокоение е, че каналът, който разделя основните платна на “Васил Левски”, се е справил с дъждовните количества. Не такава обаче бе ситуацията в други части на града – пороят, примесен с градушка, причини поредните наводнения, което потвърди, че канализационната система не издържа. Наводниха се и подлези, които са по трасето на старата част на “Васил Левски”, също прясно ремонтирана.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Новото замърсяване във Варна било от питейна вода и кал

06.07.2020

1249 8
Кална вода се излива на Офицерския плаж във Варна

04.07.2020

6422 16
И шквал порази Варна

30.06.2020

5937 7

Коментари

пенка пенева

"Рога и Копита" (КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ)

kaltinkov

Бра-во! Хубаво е да закотвят и шамандури на ключови места, за да могат да се ориентират с моторниците при следващия дъжд. 

На тъщата зетя

Че защо да се стресне! Те си го очакваха, при такава степен на "усвояване"... Изобщо - много видими резултати!

Влез или се регистрирай за да коментираш