Медия без
политическа реклама

Варна за пореден път ще спира автотрафика в Морската градина

Всички предишни опити бяха отменяни в съда

02 Юли 2019
На протеста в неделя върху грамадата, струпана някога в памет на Пламен Горанов, се появиха искания за безопасна Морска градина. Снимка: авторът
На протеста в неделя върху грамадата, струпана някога в памет на Пламен Горанов, се появиха искания за безопасна Морска градина. Снимка: авторът

Трагедия с прегазено дете доведе до дежавю във Варна – градската управа се кани да спре автомобилния достъп до цялата Морска градина. Опитът с многократните подобни решения обаче показва, че достъпът не може да бъде ограничен, в пряк и преносен смисъл той е бeзспирен.

Ужасният инцидент се случи на паркинг до ресторант в събота. 33-годишен румънски шофьор блъсна и уби на място 4-годишно момиченце. Опитвал да паркира, а семейството на убитото дете вече било оставило колата си. Румънецът возил със себе си съпругата си и нейните родители. Варненската окръжна прокуратура съобщи, че го е задържала за 72 часа, а съдът уважи искането на държавното обвинение и постанови постоянен арест с мотив, че може да се укрие от българското правосъдие. Повдигнато му е обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Тестовете не показват наличие на алкохол в кръвта, а резултатите за опиати предстои да излязат.

Трагедията отприщи за пореден път огромното недоволство на мнозина варненци срещу автомобилния достъп в парка. В неделя пред сградата на общинската администрация бе проведен протест с искане за незабавно вето върху колите. В отговор от градската управа насрочи за понеделник вечер заседание на комисия, на което се обсъждаха идеи за тотално спиране на автомобилите, или пък за пропускане само на тези, които обслужват социални заведения (детска градина, старчески дом и т.н.). Така или иначе крайната дума ще е на експертния съвет по градоустройство.

Драмата с трафика касае източната част от Морската градина, разположена извън т.нар. Историческо ядро и заемаща практически половината паркова площ. През 90-те години на миналия век в тази зона бе допусната реституция, което пък повлече строежи и многобройни частни интереси. Именно в нея се движат коли. Настоящия кмет Иван Портних два пъти издаваше заповед за спиране на автотрафика, опити правеше и предшественикът му Кирил Йорданов. Разпорежданията обаче, атакувани от собственици или областен управител, падаха в съда. Зоната е със статут на зелена площ според общия устройствен план на града, но пък не разполага с ПУП. Липсата на подробен план бе главният мотив, с който съдът отмени последния път забраната. От община Варна заявиха, че в момента могат единствено да глобяват неправилно паркирали в парка автомобили. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?