facebook
twitter

България

Успоредно с местните налози расте и кметският щат

София и Пловдив ще бъдат управлявани от почти цял футболен тим, а в Хасково ДПС разшири стабилността
857
Това е само част от тима на Здравко Димитров, има и още хора в него. Снимка: Фейсбук

Повишаването на местните данъци и такси не е единствената вълна, която залива местната власт непосредствено след вота. Успоредно расте и щатът – увеличават се зам.-кметовете. Между двата процеса няма пряка връзка, но е твърде любопитно как общински управи хем се оплакват от недостатъчни приходи, хем вдигат разходите за висш персонал.

Шампион спрямо населението засега е Пловдив. Новият кмет Здравко Димитров ще бъде подпомаган почти от цял футболен отбор – девет заместници. При Иван Тотев бяха седем. Местни медии отбелязаха, че толкова мастита бройка демократичната история на града не помни. Двата нови ресора – строителство и европейски политики, са стари, тоест влизаха в правомощията на двама от досегашните кметове. За сравнение София също ще бъде с девет зам.-кметове, но е три пъти по-голяма и несравнимо по-сложна за управление. Но и в столицата бройката се увеличава - в последния мандат на Йорданка Фандъкова бяха седем, а накрая и шест след оставката на Евгени Крусев. Нови имена при нея се очаква да бъдат Владимир Данаилов и Кристиян Кръстев.

В Хасково зам.-кметовете стават трима, при това комбинацията е интересна - край Станислав Дечев ще бъдат Танер Емин от ДПС и Мария Вълчева от местната формация „Българе“. Така бе подпечатана трипартийна коалиция, оплетена не само в политически връзки. Хасковските структури на ГЕРБ и ДПС отричаха досега топлите си отношения, но ето че заедно ще крепят регионалната стабилност.

От четирима на петима се увеличават зам.-кметовете в Стара Загора. 

Увеличава се и управленската свита в Разград. На една от първите си изяви като кмет Денчо Бояджиев заяви, че ще бъде подпомаган от четирима души, но пък премахва шефовете на дирекции (в предишния мандат замовете бяха трима).

На фона на София и Пловдив бройката на заместниците в третия по големина град Варна е скромна - петима. Но положението едва ли дълго ще се задържи, защото още преди края на втория мандат на Иван Портних се говореше, че предстои да се назначи още един заместник. Най-вероятно той ще отговаря за работата по европейски проекти и информационни технологии.

На фона на раздуването на щата местните власти масово вдигат данъците и таксите, като се оправдават с недостиг на средства. Пловдив ще събира догодина по-високи суми за битов отпадък, скачат туристическите такси и т.н. В София се увеличават налозите за автомобили и при възмездно придобиване на имущество. В Хасково и Стара Загора също расте такса смет.

 

ОЩЕ СТАБИЛНОСТ

На другия полюс е Търговище. Зам.-кметовете там от четирима стават трима. Любопитно е, че сред тях отново е Рая Матева, която на изборите бе кандидат-кмет от БСП, а след тях се върна в екипа на Дарин Димитров (ГЕРБ).

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов събира ГЕРБ, за да стегне партийните редици

05.08.2020

Обновена

12917 113
Коронавирусът затвори още едно предприятие в Добрич

04.08.2020

Обновена

8315 59
Събарят 97 незаконни къщи в ромския квартал в Стара Загора

04.08.2020

405

Коментари

venchev

Явно има доста още гладни, защото се увеличава броя на хранените хора (по ханското прабългарско номенклатурно определение...)...за слава на българския род...дали...

Magi

До 89г. имаше ЕЩТ / единна щатна таблица/ за държавните структури. Общините бяха категоризирани и заплатите уточнени от... до. Всички общини  от една и съща категория бяха с еднакви заплати. Нямаше ДМС, нямаше коледни и т.н. ФРЗ беше не повече от 40% от приходите на общината. Защо са им и на София и на Пловдив и др. 7 зам.Кмета. Те имат районни кметове да прехвърлят част от правомощията на тях.Сега чувам част от болниците харчат 90% за ФРЗ от бюджета си. Това не е нормално, но МФ не слага ред в тези безсмислени харчения, те поощряват корупцията.

Влез или се регистрирай за да коментираш