Медия без
политическа реклама

Стрелби предизвикаха голям пожар на военния полигон "Ново село"

Горят над 300 декара, а при гасенето се включиха военни, хеликоптер и доброволци

05 Ноем. 2022
БГНЕС архив

Пожар се разпространи на площ от 300 декара в района на военния полигон Ново село, предава БНР. В гасенето на отъня участват огнеборци от Сливен и Котел, както и военнослужещи от полигона, съобщи Валентин Мишев, експерт по военно-мобилизационна подготовка в областна администрация Сливен. 

Пожарът е предизвикан от учебни стрелби, обяви пред Националното радио комисар Владимир Демирев, директор на пожарната в Сливен. Към момента пожарът е локализиран в три огнища, а целта е да не прехвърли планината в посока село Градец.

Платформа за транспортиране на танкове се обърна в близост до полигона Ново село, съобщава Би Ти Ви.  Инцидентът е станал на завоя към един от входовете на базата за съвместна българо-американска подготовка.

По настояване на областния управител Минчо Афузов в късния следобед в събота в гасенето се включи и хеликоптер на ВВС. 

Комисар Демирев коментира, че пожарът е далеч от населени места и няма опасност за хората. „Към момента продължава развитието на пожара. На ти огнища основно гори. Нашите усилия са насочени на най-западния фронт и по билото на планината с цел да не прехвърли билото, а да остане в рамките на полигона“, обяви той.

 

Военни запалиха полигона Тюлбето край Казанлък при обезвреждане на боеприпаси. Това става ясно от съобщение на министерство на отбраната.

Заради опасността да се натъкнат на невзривени боеприпаси след стрелбите, противопожарните екипи се държат на разстояние. „Това са ни опасенията и за това малко по отдалеч се действа с цел да не стане по-голям проблем“, твърди комисарят.

Българската армия проведе тактическото учение „Стоманен щит – 22“, в която имаше бойни стрелби, включително и със 122 мм реактивни системи за залпов огън БМ-21. Тези съветски системи са известни още като "Град" и са наследниците на популярните катюши.

Гасенето на огъня през нощта се прекратява, а хеликоптерът е приземен. „Ще остане да се наблюдава от дежурните на полигона. Утре рано сутринта ще направим организация отново да продължим гасенето“, добавят от пожарната.

В гасенето на пожара участват огнеборци от Сливен и Котел, военни и горски служители. От Областна управа информираха, че на дежурните групи са занесени вода и храна. 

 

САЩ и България започват 6-месечни военни учения на полигона в Ново село. Това става ясно от официално съобщение на българското Министерство на отбраната. На Учебен полигон „Ново село“ започна съвместната българо-американска подготовка, която ще продължи до 30 юни 2022 г.
САЩ тренират с дронове на полигона в Ново село. Това става ясно от пост и снимки, публикувани на страницата на посолството на САЩ в Бъл "България и САЩ продължават съвместните си военни учения.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ново село, пожар

Още по темата