Медия без
политическа реклама

Страсбург пак нахока България заради домашното насилие

Дуня Миятович
БГНЕС/ЕПА
Дуня Миятович

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович за пореден път призова българските власти да бъде подобрена правната и институционалната защита срещу насилието над жени и срещу домашното насилие. Това става ясно от съобщение на институцията.

Миятович пише, че изискването за "системно" насилие, предвидено в Наказателния кодекс по отношение на престъпленията с домашно насилие, трябва да бъде отменено незабавно. Според нея това изискване не само излага жертвите на голяма опасност, но и ограничава възможностите за наказание на извършителите и изпраща опасно послание към обществото, че домашното насилие е приемливо.

Тя повтаря предишните си препоръки към българските власти да се справят спешно с острата липса на услуги в подкрепа на жертвите на домашно насилие и да предприемат допълнителни мерки за насърчаване на равенството между жените и мъжете. Според нея тези мерки включват повишаване на осведомеността и образование за борба със сексистките предразсъдъци.

В момента Наказателният кодекс казва, че "престъплението е извършено "в условията на домашно насилие", ако е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права и е осъществено спрямо възходящ, низходящ, съпруг или бивш съпруг, лице, от което има дете, лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство, или лице, с което живеят или е живяло в едно домакинство". А престъплението "в условие на домашно насилие" се наказва и по-строго, когато става дума за причиняване на телесна повреда, отвличане, следене, закана с убийство, убийство.

От началото на 2021 г. досега в България са извършени най-малко 17 убийства и опити за убийства на жени, съобщи Българският фонд за защита на жените. Днес е Международният ден за елиминиране на насилието срещу жени.

Министерството на правосъдието работи по пакет от промени в закона срещу домашното насилие, включително предоставяне на защитени жилища, разширяване на кръга от хората, които могат да търсят защита, създаване на национален регистър, в който са се вписват насилниците. Обмисля се и как да бъде променена "системността" в НК. Това се казва и в отговора на правосъдния министър Надежда Йорданова до комисаря Миятович. Йорданова уверява СЕ, че борбата с домашното насилие и насилието над жени е приоритет на политическо и институционално ниво.

Според статистиката на МВР за 2021 г. 2816 жени и 935 деца са жертва на домашно насилие. В доклада на Софийската районна прокуратура за 2021 г. например е записано: "Повишаване се отчита и на регистрираните престъпления, извършени в "условията на домашно насилие" - телесна повреда - 105 за 2021 г. към 79 за 2020 г. и закана - 9 за 2021 г. към 1 за 2020 г. Районната прокуратура за м.г. е внесла в съда 41 дела, свързани с домашно насилие. 10 от тях са приключили със споразумения, а в 6 случая престъпникът е освободен от наказателна отговорност и наказан само административно с глоба.

България е една от седемте европейски държави, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция.

Съветът на Европа призовава държавите, които са подписали Истанбулската конвенция, но са я ратифицирали, да го направят. България е сред тези 12 страни.

 

Съпругът на изчезналата през октомври 33-годишна Евгения Владимирова и родителите му са задържани за убийството на жената. Това обявиха на извънреден брифинг Петър Петров, началник на криминалната полиция в София и Николай Станчев, шеф на отдел "Разследване" към СДВР.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата