Медия без
политическа реклама

Пандемията увеличи 3 пъти случаите на домашно насилие в София

Петима са осъдени за домашен тормоз през първата половина на годината

15 Септ. 2021
Илияна Димитрова
За първата половина на тази година в Софийската районна прокуратура са заведени 700 преписки за домашно насилие, като от тях са образувани 127 досъдебни производства.

Сигналите за престъпления, свързани с домашно насилие, са се увеличи драстично през последните две години, белязани от пандемията от ковид, отчете Софийската районна прокуратура. През първите шест месеца на 2021 г. разследванията за домашно насилие са три пъти повече в сравнение със същия период на 2019 г. в София.

За първата половина на тази година в Софийската районна прокуратура са заведени 700 преписки за домашно насилие, като от тях са образувани 127 досъдебни производства. От януари до края на юни миналата година за домашно насилие са заведени 564 преписки, а от тях са образувани 116 досъдебни производства. За същия период през 2019 г. има 344 преписки и 40 досъдебни производства.

През първата половина на 2021 г. петима души са осъдени ефективно заради акт на домашно насилие и вече излежават присъдите си в затвор, посочват от държавното обвинение. В това число е и мъж, който е бил осъден на 16 г. за убийство, извършено по особено жесток начин. След като през 2020 г. е предсрочно освободен от затвора, той се прибира в София, където заживява заедно със съпругата си, двете им деца и родители му. Мъжът обаче веднага започва да тормози жена си - често я удрял и обиждал, непрестанно ѝ искал пари.

Срещу него започнало разследване и през март т.г. той се признал за виновен за закана с убийство, а Софийският районен съд одобрил споразумение с прокуратурата, според което той е осъден на 3 години затвор при първоначален строг режим.

В началото на 2021 г. Министерството на правосъдието изготви промените в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) и в Наказателния кодекс, които бяха пуснати за обществено обсъждане. Те предвиждаха домашните насилници да бъдат вписвани в специален централен регистър, да не могат да носят оръжие, както и да контактуват с жертвите си. Въвеждаше се и наказание затвор за изнасилване, извършено от настоящ или бивш съпруг. 

Регистърът щеше да съдържа база данни за: актовете на домашно насилие; пострадалите лица и извършителите и взаимоотношения между тях; вида на насилието - физическо, психическо, сексуално, емоционално, икономическо, ограничаване на права и др.; продължителност; причинени вреди на пострадалото лице; история на насилието в отношенията; подадени молби за издаване на заповед за защита или искания на прокурора за образуване на производство за домашно насилие; наложени мерки, включително и такива по законите за МВР, за закрила на детето, за социалните услуги.

Предвиждаше се и създаването на Национална комисия за превенция и защита от домашното насилие. Тя щеше да се ръководи от вицепремиер, определен от Министерския съвет, а в състава ѝ да влязат зам.-министри, шефове на агенции, представители на съда и прокуратурата. Законопроектът обаче така и не бе гласуван на второ четене.

Домашните насилници ще бъдат вписвани в специален Централен регистър, няма да могат да носят оръжие, както и да контактуват с жертвите си. Въвежда се и наказание затвор за изнасилване, извършено от настоящ или бивш съпруг.

 

Още по темата