Медия без
политическа реклама

17 убийства и опити за убийства на жени има през 2021 г.

В българското законодателство липсват дефиниции за насилие и престъпления от омраза, извършени на основата на пола

25 Ноем. 2021Обновена
Протестът в София
Булфото
Протестът в София

От началото на 2021 г. досега в България са извършени най-малко 17 убийства и опити за убийства на жени, съобщи Българският фонд за защита на жените. Днес е Международният ден за елиминиране на насилието срещу жени. 

16% от българите смятат, че домашното насилие е проблем, който трябва да се решава в семейството. За 4 на сто от хората е приемливо мъж да удари жена, ако тя го провокира. 15% смятат, че жените преувеличават, когато се оплакват от сексуален тормоз. Това показват данните от национално представително проучване на "Алфа рисърч", поръчано от "Отворено общество" и проведено през октомври т.г. Същото проучване е правено и през 2018 г. и тогава процентите са съответно 30, 9 и 23. 

От Алианса за защита от насилие, основано на пола, обясняват, че в месеците след обявяване на извънредното положение през 2020 г. обажданията на националната специализирана гореща телефонна линия 0 800 1 86 76  за пострадали от домашно насилие са се увеличили със 150%.

Наблюдава се увеличение на дела на анкетираните, които изразяват несъгласие с подобни стереотипи, коментират изследователите. Те обясняват по-високия дял на споделящите стереотипни виждания за насилието над жени през 2018 г. с това, че точно по това време се водеше агресивна кампания срещу Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, т.нар. Истанбулска конвенция.

Съветът на Европа призовава държавите, които са подписали Истанбулската конвенция, но са я ратифицирали, да го направят. България е сред тези 12 страни.

Въпреки наблюдавания спад в дела на анкетираните, за които различните форми на насилие над жени са приемливи, потенциалният брой на хората, споделящи подобни възгледи, продължава да бъде висок. Данните дават основание да се допусне, че приблизително 220 000 пълнолетни български граждани продължават да смятат, че е допустимо мъж да удари жена, ако тя го провокира, а за над 900 000 насилието над жени у дома остава личен проблем, който трябва да се решава в семейството, се казва още в изследването.

Все пак преобладаващото мнозинство от българите подкрепят равенството между мъжете и жените и смятат за неприемливи различните форми на насилие над жени - вербални, физически и емоционални.

Двете цитирани изследвания на "Алфа рисърч" показват, че образованието, полът и местоживеенето оказват влияние върху нагласите на хората. Тези с по-ниско образование, мъжете и хората, живеещи в селата в по-голяма степен са склонни да приемат различните форми на насилие върху жени и в по-малка степен подкрепят равенството между двата пола.

В българското законодателство липсват дефиниции за насилие, основано на пола, престъпления от омраза, извършени на основата на пола и фемицид, заявяват от Български фонд за жените. Няма ги нито в Закона за защита от домашно насилие, нито в Наказателния кодекс. За истинските мащаби на проблема можем единствено да гадаем, тъй като държавата не събира статистика, но по данни на Световната здравна организация и Европейската агенция за човешки права, всяка трета жена е жертва на насилие, посочват още от организацията.

Тази вечер на няколко места в страната се проведе протест срещу насилието над жени под мотото "Нито една повече".  Часове преди протеста се разбра, че 21-годишна жена е била убита в София. Инцидентът е станал в изоставена сграда в квартал "Хр.Смирненски". За убийството е задържан 28-годишният приятел на жената, съобщи БНР. В отминаващия месец това е третият случай на убита жена. 

При случай на домашно насилие жертвата не трябва да мълчи, а веднага да се свърже с полицията или да потърси помощ на горещата безплатна телефонна линия за хора пострадали от насилие – 0 800 1 86 76 или в полицията на тел. 112. 

Съпругът на изчезналата през октомври 33-годишна Евгения Владимирова и родителите му са задържани за убийството на жената. Това обявиха на извънреден брифинг Петър Петров, началник на криминалната полиция в София и Николай Станчев, шеф на отдел "Разследване" към СДВР.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата