Медия без
политическа реклама

БХК алармира, че полицията бездейства при домашно насилие

Пострадалата е активно обезкуражавана да съобщава за престъпленията, пише организацията до вътрешния министър

България вече е осъждана от Европейския съд по правата на човека заради неадекватна реакция на властите в случай на домашно насилие, завършило с убийство.
Илияна Кирилова
България вече е осъждана от Европейския съд по правата на човека заради неадекватна реакция на властите в случай на домашно насилие, завършило с убийство.

Полицията бездейства в случай на домашно насилие. За това алармира с отворено писмо до вътрешния министър съпредседателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Радослав Стоянов. БХК е бил сигнализиран за случката от свидетели през Фейсбук страницата си.

Жертвата В.З. се оплакала във Второ РУ на МВР в София на 17 юни. Тя сигнализирала, че С. К., с когото живее, ѝ е нанесъл удари в лицето. Това се случило в градинка близо до Централна гара. Мъжът бил задържан закратко още същия ден. На следващия ден той отново нападнал жената, при което пострадал човекът, който бил с нея на улицата.

"Малко след 16:00 ч. на 18 юни се срещнах със З. и двама от свидетелите на посегателствата от двата дена във 02 РУП. Лично видях следите от побой по лицето на пострадалата. На място полицейските служители ме уведомиха, че няма образувано досъдебно производство; че "редът" е преписката да се обработи "до три дни"; както и че е разпределена на полицейски инспектор за извършване на проверка", пише Стоянов в отвореното си писмо. Той говорил по телефона с разследващата полицайка и след това от свидетелите били снети още обяснения. "Докато пишеха обясненията си, във фоайето на управлението влезе извършителят К., който се насочи към З. и започна да я пита дали пише жалба срещу него и да я заставя да си тръгне с него. Полицейските служители му наредиха да изчака пред сградата, а след като пострадалата и свидетелите завършиха писмените си изложения им беше указано да си тръгват", продължава Стоянов.

По думите му той се опитал да обясни на полицаите, че извършеното е в условие на домашно насилие. Но те му казали, че за да има домашно насилие, телесните ѝ повреди трябва да са нанесени в домашна обстановка и че жената трябва да се обърне към съда с граждански иск. "Самата З. и свидетелите посочиха, че предходния ден двукратно им е било отказвано да бъдат снети от тях сведения в управлението. Приемането на сведенията от тях в крайна сметка се е случило, след като си тръгнали, върнали се на мястото на инцидента и патрулна кола се отзовала на обаждането им на телефон 112", разказва Стоянов.

Според него това е недопустимо и в разрез със закона. Телесните повреди, извършени при условията на домашно насилие са всякога престъпления от общ характер, без оглед на тежестта на телесната повреда. Пострадалата и свидетелите са активно обезкуражавани да съобщават за престъпленията и така са лишени и от дължимата им по закон защита, обяснява Стоянов.

По думите му служителите на МВР "не подходиха с необходимото внимание и грижа спрямо пострадалото лице и не проявиха никаква чувствителност, че престъплението е осъществено в условията на домашно насилие, независимо от няколкото плаката в подкрепа на пострадалите от такова насилие, които бяха разлепени по стените във фоайето. Стои въпросът дали тези полицейски служители конкретно не са обучени или им е сведено да не действат по сигнали като този", пита се Стоянов.

Той напомня, че през 2023 г. хиляди излязоха по улиците на България, протестирайки срещу неадекватните действия на властите по случая "Дебора", последваха и законодателни промени. "На фона на изострената обществена чувствителност подобен начин на работа, като този, на който станахме свидетели в 02 РУП-СДВР днес, е неприемлив", пише Стоянов до министъра. И напомня, че страната ни е била осъждана в Страсбург точно заради неадекватна реакция на властите в случай на домашно насилие, завършило с убийство. Той призовава за "срочни мерки по повишаване на квалификацията и информираността на служителите на 02 РУП-СДВР за действие при съобщения за домашно насилие", защото често се стига до ескалация и фатален завършек.

"Сега" поиска коментар от МВР на откритото писмо. От СДВР обясниха, че има образувана преписка по сигнала на З., работи се по случая и той ще бъде докладван на Софийската районна прокуратура, която ще прецени дали има достатъчно данни за извършено престъпление. Колкото до евентуална проверка на действията на полицаите, засега такава нямало.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

домашно насилие, БХК

Още по темата