Медия без
политическа реклама

Делото "Дебора" вече е в съда

15 Дек. 2023
БГНЕС
Георги Георгиев

Обвиненият по случая "Дебора" Георги Георгиев днес е предаден на съд с обвинителен акт по три обвинения. Това обяви прокуратурата на специална пресконференция в Стара Загора. В брифинга участваха районният прокурор Таня Димитрова, както и двете наблюдаващи прокурорски по случая - Ивелина Косева и Десислава Калайджиева. Те обаче отказаха да отговорят на конкретни въпроси на журналистите с обяснението, че делото вече е в съда и предстои той да оценява доказателствата.

Според прокуратурата такива има достатъчно и е проведено "всестранно, обективно и пълно разследване", "нищо не е пренебрегнато". "Справихме сме със случая", обобщи Таня Димитрова и подчерта, че само за 5 месеца е финализирано толкова сложно разследване, с много доказателства и тежки и трудни експертизи. И дума обаче не беше казана за фалстарта при разследването и за неглижирането на случая от институциите, преда да му бъде дадена гласност.

26-годишният Георгиев, който в момента се намира в ареста, отива на съд по три обвинения. Първото е, че на 26 юни с особена жестокост и по особена мъчителен за жертвата начин чрез нанасяне на удар с юмрук в главата и 18 порезни рани е причинил на 18-годишното момиче двустепенна средна телесна повреда и я е обезобразил. За това престъпление НК предвижда от 2 до 10 години затвор.

Второто обвинение е, че на 26 юни е принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си, като е остригал с електрическа машинка част от косата ѝ, като употребил сила, удряйки я с юмрук в лицето. Наказанието за това е до 6 г. затвор.

Същото наказание НК предвижда и за третото обвинение на Георгиев - че в периода от април до 25 юни т.г. 6 пъти се е заканил с убийство на Дебора.

Предстои Районният съд в Стара Загора да насрочи разпоредително заседание по делото. Той може и да върне обвинителния акт на прокуратурата, ако установи нарушения.

Обвинителният акт по делото "Дебора" е готов и предстои да бъде внесен в съда. Това обяви пред журналисти районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

 

Ключови думи:

Дебора, домашно насилие

Още по темата